Gyártósor Az intelligens gyártás éve lehet 2022

Az intelligens gyártás éve lehet 2022

autopro.hu/P.B. | 2021.12.31 16:21

Az intelligens gyártás éve lehet 2022

Fotó: Bosch Presse

Az elmúlt két év alaposan felforgatta az élet számos területét, így a gyártást is. Azok, akik a járványig inkább szkeptikusan és óvatosan viszonyultak a technikai újításokhoz, mostanra már belátták, hogy a versenyképesség egyik legalapvetőbb feltétele a digitalizáció, és a legújabb technológiai trendek követése.

Hirdetés

Az Industry Week című amerikai szaklap szerint 2022 az intelligens gyártás éve lesz, és ezt alá is támasztja a cikk öt fontos előrejelzéssel.

Először is az alkalmanként, itt-ott jelenlévő okosgyártás az intelligens gyártás teljeskörű bevezetése felé fog elmozdulni. Korábban az integrált megoldásokkal rendelkező, minden mozzanatra kiterjedő, valóban intelligens gyár megfoghatatlan fogalom volt, mivel nem voltak olyan szolgáltatók, amelyek kielégítik az intelligens gyár létrehozásához szükséges összes technológiai igényt.

A technológia azonban mára költséghatékonyabbá vált, mivel több száz stratup lépett be a játékba. Az olyan technológiát és megoldásokat, mint a videóelemzés, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság és az autonóm robotok, ma már több szolgáltató kínálja, így minden feltétel adott a szintlépéshez – és az Industry Week szerzője, Jason Bergstrom szerint ezt ki is fogják használni a gyártók.

Senki nem akar kimaradni

Ahogyan elkezdik majd egyre többen alkalmazni az okos gyártást, úgy vélhetően egyre többen csatlakozni fognak hozzájuk – mér csak azért is, hogy ne maradjanak le. Erre a jelenségre vonatkozik a FOMO kifejezés, azaz Fear of Missing Out – félelem, hogy kimaradunk valamiből.

A harmadik tendencia az adatkezelés magabiztosabb végzése lesz. A gyártók egyre kényelmesebben kezelik a nagy adatforgalmat, amitől az okos gyár működik.

Gépekkel a munkaerőhiány ellen

Bergstrom szerint a munkaerőhiány egyre égetőbb probléma lesz, erre pedig részben a folyamatok automatizálásával fognak reagálni. A technológiai újítások adaptálása még fontosabbá válik, egyre inkább megéri majd az okos gyártás felé fordulni.

ötödik előrejelzésként a szerző az autonóm mobil robotok terjedését várja, valamint a gépi látás szerepének növekedését – ez a két technológia lehet az intelligens gyártás központi eleme és húzóágazata.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink