Gyártósor Az autóipar is profitál a veszprémi egyetem röntgen tomográfjából

Az autóipar is profitál a veszprémi egyetem röntgen tomográfjából

autopro.hu/Sz.S. | 2019.05.17 06:00

Az autóipar is profitál a veszprémi egyetem röntgen tomográfjából

A speciális CT-vel többek között az autóipar számára kiemelkedően fontos fröccsöntött termékek esetén a kialakult lunkerek méretét, eloszlását, illetve mikroelektronikai alkatrészeknél a különböző forrasztott kötéseket (ezekben a lunkereket), a NYÁK lapok rétegeiben a folytonosságot, az esetleges kábelszakadásokat megbontás, roncsolás nélkül lehet vizsgálni.

Hirdetés

A Pannon Egyetem Anyagmérnöki Intézetében üzembe helyezték a Nikon vállalat által gyártott XT H 225ST típusú röntgen tomográf berendezést.

– A készülék különlegessége a többi jelenleg üzemben lévő készülékhez képest a nagy gyorsítófeszültség – egyedülálló módon 225 kV –, mely igen nagy áthatolóképességet tesz lehetővé, így nagy sűrűségű minták is vizsgálhatóak. Továbbá a nagy felbontású sík detektor, mellyel elérhető akár a 3 µm-es felbontás. Emellett komoly előnye a nagyméretű mintatér, melyben egy nagy teherbírású (~ 30 kg), 5 tengelyű manipulátor található – mondta el dr. Kovács András, a Pannon Egyetem Anyagmérnöki Intézetének adjunktusa.

A rendszer alkalmas egyszerű radiográfiás (röntgensugaras átvilágítás) felvételek készítésére, mely közben élő képet láthatunk a behelyezett mintáról. Eközben az átvilágítás paraméterei (nagyítás, gyorsítófeszültség, áramerősség, mintahelyzet) folyamatosan, tetszés szerint változtathatóak.

Amennyiben szükséges, a röntgensugárzás igen rövid idő alatt (néhány másodperc) ki- és bekapcsolható, így a minták a szükséges felvételek elkészítése után gyorsan cserélhetők.

A rendszer nagy erőssége a tomográfiás felvételek készítése, melynek során a behelyezett mintát a készülék függőleges tengely mentén megforgatja, miközben felvételsorozatot készít róla (akár 5000 projekció). Paraméterektől függően akár 15 perc alatt. Ezek után egy igen nagy teljesítményű számítógép segítségével 3 dimenzióban rekonstruálja a mintát, mely rekonstruált fájlokon a szoftverekkel szerkezetvizsgálatok végezhetők. (A fájlokat a megrendelők az értékelő szoftver ingyenes verziójával maguk is értékelhetik.)

Emellett kompozit anyagrendszerek esetében a röntgenabszorbancia alapján következtethetünk az egyes összetevők, fázisok összetételére. Mindezt roncsolásmentes úton, amely azt jelenti, hogy a vizsgált termékek (például nagyértékű minták esetében előnyös) a gyártási sorba visszahelyezhetők.

Emellett fontos, hogy a röntgensugárzás a röntgencső kikapcsolása után maradéktalanul megszűnik, így a minták a vizsgálatokat követően nem jelentenek kockázatot sugárzástani szempontból.

Ezen tulajdonságok miatt a készülék kifejezetten alkalmas minőségbiztosítási, technológiai hibakeresési/optimalizálási, kutatási feladatok ellátására (például elektronikai, autóipari, kompozit-technológiai, régészeti és még számos területen).

Az autóipar számára kiemelkedően fontos fröccsöntött termékek esetén a kialakult lunkerek méretét, eloszlását, illetve mikroelektronikai alkatrészeknél a különböző forrasztott kötésekat (ezekben a lunkereket), a NYÁK lapok rétegeiben a folytonosságot, az esetleges kábelszakadásokat megbontás, roncsolás nélkül lehet vizsgálni.

Kiemelt Partnereink