Gyártósor Automatizált gépkiszolgálással csökkenthetőek a munkahelyi balesetek

Automatizált gépkiszolgálással csökkenthetőek a munkahelyi balesetek

autopro.hu/V.M. | 2020.05.06 07:23

Automatizált gépkiszolgálással csökkenthetőek a munkahelyi balesetek

Fotó: KUKA

Az automatizált gépkiszolgálás, vagyis a munkadarabokon dolgozó gépek robotkar általi kiszolgálása egyre népszerűbb megoldás. Általa növelhető a termelékenység, és javítható a munkakörnyezet. Másfelől viszont a szigorú biztonsági követelmények, valamint a sokszor drága látásrendszerek megnehezítik a technológiába való befektetést.

Hirdetés

A #HowToRobot összeszedte, hogy mik a technológia előnyei és hátrányai. Először is nézzük meg, hogy miért lehet érdemes automatikus gépkiszolgálást használni.

1. Csökkenthető a munkahelyi balesetek száma

A gépek robottal való kiszolgálásával radikálisan csökkenthető a sérülések valószínűsége. A robot arra is beprogramozható, hogy mozogjon lassabban, mikor egy dolgozó van a közelében, még tovább növelve a biztonsági szintet.

2. Javítható a termelékenység

A robotokkal csökkenthető az egy munkadarab elkészültéhez szükséges idő, tehát gyorsítható a termelés. Általában csak másodpercnyi különbségekről van szó, ám hetek és hónapok távlatában szemlélve ez hatalmas teljesítményjavulást jelent. A robot emellett hetekig működhet szünet nélkül, illetve a munkanap végén felügyelet nélkül is dolgozhat néhány órán át, jelentősen kitolva a termelékenyen töltött időt. Azt talán már mondani sem kell, hogy akik korábban a gépek monoton kiszolgálását végeztek, összetettebb feladatokra irányíthatóak át.

3. A robotok nem csak egy feladatot végezhetnek

Alapesetben a gépeket kiszolgáló robotok mindössze egy feladatot, például a munkadarabok tárolóból egy CNC-géphez átemelését végzik. Ezt a műveletet kollaboratív robotok is végezhetik, ezek pedig szükség szerint viszonylag könnyedén átállíthatóak más feladatok végzésére.

4. Egy robot egyszerre több gépet is kiszolgálhat

Két gép közé vagy fölé helyezve egy robot egyszerre mindkét gépen dolgozhat. Ha a gépek mérete lehetővé teszi, akkor a robotkar, akár a gépen belül is helyet kaphat. Ezek a megoldások mind csökkentik a helyigényt.

Fotó: OnRobot

Sajnos a technológia alkalmazásának buktatói is vannak.

1. Sokszor nem megy gépi látás nélkül

Ha a robotkar mindig ugyanabban a pozícióban érkező munkadarabokat mozgat, akkor egy látásrendszer alkalmazása nem kötelező, de továbbra is ajánlott, hiszen általa még a további megmunkálás előtt kiselejtezhetőek a hibás darabok. A gépi látás a megmunkálás minőségének megállapításában is szerephez juthat, amennyiben pedig a robotnak eltérő pozícióban lévő tárgyakat kell mozgatnia a látásrendszerek elengedhetetlenek. A feladat követelményeitől függően a vállalatok többféle rendszer közül is választhatnak. A legdrágább megoldások ára akár az 50 ezer dollárt is elérheti.

2. Gondot okozhat különböző munkadarabok kezelése

Ha több, eltérő alakú tárgyat kell mozgatni, a robot lehet nem lesz képes mindegyiket jól megfogni. A megoldás több megfogó használatában rejlik, mely által elkerülhető a rendszeres átszerelés.

3. Kiegészítő vizsgálatok

Mielőtt egy gép kereskedelmi forgalomba kerülhetne az Európai Unióban, CE jelöléssel kell ellátni. A minősítés megszerzése egyebek mellett egy megfelelő használati utasításhoz, illetve a biztonsági követelmények teljesítéséhez kötött. Ha egy robotot és egy gépet kombinálunk, tehát a gépet kiszolgáló robotkart a gép belsejébe helyezzük, akkor egy új biztonsági vizsgálatot kell lefolytatni. Ha pedig egy robottal több gépet kívánunk ellátni, akkor a dolgok még komplikáltabbá válnak.

Kiemelt Partnereink