Gyártósor Automatizálással tehető biztosabbá az energiaellátás

Automatizálással tehető biztosabbá az energiaellátás

autopro.hu/V.M. | 2022.12.11 16:16

Automatizálással tehető biztosabbá az energiaellátás

Fotó: Pixabay

A gyártáshoz nagy mennyiségű energia stabil biztosítására van szükség. Ebben segít az energiatermelés és az energiamenedzsment automatizálása, melyek megvalósítására egyre több projekt fut.

Hirdetés

Egy ígéretes megoldást a Moszkvai Állami Műszaki Egyetem építőipari karján dolgoztak ki kutatók, akik azt vizsgálták, hogy hogyan lehetne a fosszilis és megújuló forrásokra épülő energiaforrások vezérlését automatizálni. Megoldásukban egy invertert használtak, mely a váltakozó áramot egyenárammá alakította.

A kutatóknak sikerült egy autonóm hibrid energiaforrást alkotniuk, ami dízelüzemű generátorokon, szélturbinákon és napelemeken alapult. Az energiatermelést és -fogyasztást mikroprocesszor technológia segítségével kontrolláló megoldást sikeres teszteknek vetették alá, melyek során az is kiderült, hogy a rendszer a megújuló energiaforrások lehető leghatékonyabb kihasználását is biztosította.

Még időbe telik mire az ehhez hasonló fejlesztések a kereskedelmi forgalomban is megjelennek, mindenesetre érdemes figyelmet szentelni nekik.

Okos menedzsment

Egyes automata technológiák nem állítanak elő energiát, de segítik az energiatermelő eszközök kezelését. Szenzorok például a transzformátorok több paraméterét is monitorozhatják, köztük azokat is, melyek a három fő hibaokra is utalnak. A folyamatos figyeléssel kiszűrhetőek a közelgő meghibásodásra utaló jelek, lehetővé téve a megelőzést például az érintett alkatrész kicserélésével.

Egy másik példával a belga ART Robotics szolgál, mely egy hexacoptert egy róla lecsatlakozni képes robottal kombinált. Bár az automatizált napelemtisztítást megvalósító projekt ígéretesnek tűnik, jövőjét bizonytalanná teszi, hogy a startup nem tudott elegendő forrást gyűjteni hozzá.

Egy másik érdekes projektet a spanyol Iberdrola elektromos közüzemi szolgáltató futtat. A vállalat kifejlesztett egy autonóm eszközt, mely az elektromos kábeleken halad, és madarakat érzékelve elriasztja azokat, ezáltal csökkentve a kábelekre telepedő madarak okozta incidensek esélyét.

Akkumulátorokkal a stabilitásért

A Réseau de Transport d'Électricité (RTE) francia elektromoshálózat-irányító szintén egy említésre méltó megoldást tesztel. A vállalat három éven át teszteli a Ringo kísérleti állomást. Itt automatikusan szabályozzák a megújuló forrásból nyert elektromos energia áramlását, továbbá az állomás része egy akkumulátoros energiatároló is. Utóbbi lehetővé teszi az áramellátás stabilizálását és a pillanatnyilag feleslegesnek számító energia eltárolását.

Most még korai lenne jóslatokba bocsátkozni a projekt sikerét illetően, az azonban biztos, hogy az automatizált akkumulátorrendszerek különösen jó szolgálatot tehetnének a nagy energiaigényű gyárakban.

Már van mihez nyúlni

Az energiafogyasztás optimalizálása és biztosítása érdekében természetesen már ma is vannak lehetőségek. Ilyen például az okos világítás, amivel kivédhető, hogy véletlenül felkapcsolva maradjanak a fényforrások.

Az elektromos szolgáltatók ajánlataira szintén érdemes figyelni, ugyanis jutalmazhatják az energiafogyasztás alacsony szinten tartását. Arra az esetre pedig, ha a külső energiaellátás teljesen megszakadna, érdemes generátorokba és más tartalék energiaforrásokba fektetni – írja cikkében a Manufacturing Tomorrow.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink