Gyártósor Alapjaiban formálja át a gyárakat a virtuális PLC

Alapjaiban formálja át a gyárakat a virtuális PLC

autopro.hu/V.M. | 2022.06.15 10:22

Alapjaiban formálja át a gyárakat a virtuális PLC

Fotó: Pixabay

Egy német vállalat saját szóhasználatával élve virtuális PLC-t fejlesztett ki, amivel a különböző gyártók, mint például a Siemens, a Bosch Rexroth vagy a Beckhoff által gyártott PLC-ket (programozható logikai vezérlőket) felhőalapú programokhoz hasonlóan, illetve egységes módon, a különböző gyártókból adódó akadályokat áthidalva lehet kezelni.

Hirdetés

A Software Defined Automation (SDA), magyarul Szoftveralapú Automatizálás szerint a fejlesztése egyenesen szoftverrendszerekké változtatja a gyárakat.

Az SDA szerint megoldása az mérnököknek átláthatóságot, a változások nyomon követhetőségét, illetve a frissítések percek alatt elvégzését fogja biztosítani. Ezenfelül könnyebbé fogja tenni az informatikai innovációk valós idejű ipari vezérlőkhöz illesztését.

Az SDA rámutat, hogy a mai automatizálási rendszerek az 1970-es évek technológiáin, és kézi programozású vezérlőegységeken alapulnak. Ez akadályt jelent a termelékenység adatalapú növelése előtt.

Több legyet egy csapásra

A vállalat azt állítja, fejlesztésével a termelőüzemekben automatizálható a konfiguráció, a működés és a karbantartás. Hozzáteszi, hogy segít az információs technológia, valamint az üzemeltetési technológia egymáshoz illesztésében, lehetővé téve az önoptimalizáló, mesterséges intelligencián alapuló gyárak létrehozását.

A koncepció valójában több elemből tevődik össze, melyek a PLC-k felhőalapú menedzsmentje, a PLC kódok Git-alapú verziózása, valamint a PLC-k edge szervereken való virtualizálása. A virtuális PLC technológia a PLC-k vezérlését elválasztja a hardverektől, egy felhőalapú felületre helyezve át azt.

Hatékonyabb mérnöki munka

Az SDA szerint megoldásával az automatizálási mérnökök hatékonyabban működhetnek együtt, felgyorsítva a fejlesztést. A kockázatokat minimalizálhatják, és a frissítéseket a különböző PLC-ken egy gombnyomással elvégezhetik.

„Ez forradalmian újszerű az iparágban” – idézi a Drives & Controls Josef Waltl-ot, az SDA alapítóját és vezérigazgatóját, aki rámutatott, hogy rendszerükkel a mérnökök kevesebb időt tölthetnek a tűzoltás szerű problémamegoldással, és a PLC-ket távolról kezelhetik.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink