Gyártósor A vezeték nélküli kapcsolatok világában is kellenek kábelek

A vezeték nélküli kapcsolatok világában is kellenek kábelek

autopro.hu/P.B. | 2021.06.07 04:20

A vezeték nélküli kapcsolatok világában is kellenek kábelek

Fotó: Pexels

Egyre inkább a digitális átalakulás és a konnektivitás korát éljük. A vezeték nélküli kapcsolatokról szól minden már évek óta, ezért trivialitásnak tűnik, hogy kevesebb kábelre van szükség, a kábelgyártók pedig nehéz éveket élnek át. Egy szakértő szerint nem ennyire egyértelmű a szituáció.

Hirdetés

Stewart Beer, a brit Electrix International gyárigazgatója a Manufacturing Global című szaklapba írt cikket arról, hogyan néz ki a kábelgyártó iparágon belülről nézve a digitális átalakulás és a vezeték nélküli korszak.

Beer szerint természetesen vannak olyan területek, ahol a kábelek szerepe lecsökkent, ugyanakkor egyes iparágakban még soha nem volt olyan fontos a „kábelezés”, mint most, amikor szinte minden eszköz digitális, elektronikus.

A feldolgozóiparban, a gyártásban például rengeteg kábelre van szükség ahhoz, hogy a hálózatba kapcsolt gépeket ellássák elektromos árammal. Ugyanígy az egyre szaporodó számítógépeknek is szükségük van villamos energiára, ehhez pedig szükség van kábelekre.

Hatékonyságot ígérnek a vezetékes kapcsolatok

Az 5G új szintre emeli az internetes hálózat alkalmazását a gyártásban. Bár nem feltétlenül szükséges vezetékes internet az 5G-hez, Beer szerint mégis kulcsfontosságú a nagyobb cégek számára a kábeles internetelérés, ugyanis így lehet biztosítani a stabil, megbízható, privát kapcsolatot – a vezetékes kapcsolat egész egyszerűen biztonságosabb, stabilabb, emiatt a gyártók számára előnyösebb megoldás.

Egy digitális, 5G-s gyárban tehát növekszik a hálózatba kapcsolt, vezeték nélküli alkalmazások száma, ugyanakkor az ezt biztosító internethez kábelekre van szükség.

A robotikának is kellenek a kábelek

A robotikában kifejezetten sok kábelre van szükség, ám ezeket alaposan védeni is kell. Itt jön képbe a kábelkezelés, az ezzel foglalkozó vállalatok számára szó sincs arról, hogy kevesebb munkát hozna a digitális átállás.

Beer szerint a vezetékek, kábelek elhelyezésére sokkal többet kell fordítani, mint korábban. A biztonság elsődleges szemponttá vált az egyre összetettebb alkalmazások miatt, hiszen egy-egy hiba óriási anyagi károkkal járhat.

A kábelek fejlődésében is a szigetelés javítása, valamint a feszültség növelése volt a fő irány az elmúlt években – a szigetelésben megjelent a PVC újabb, füstgátló változata is – tűz esetén több idő marad a gyár kiürítésére, hiszen nem keletkezik komolyabb füst.

Kiemelt Partnereink