Gyártósor A robotika és automatizációs fejlesztés a jövő kulcsa

A robotika és automatizációs fejlesztés a jövő kulcsa

autopro.hu/V.T. | 2024.02.18 04:22

A robotika és automatizációs fejlesztés a jövő kulcsa

Fotó: Kuka Group

A szoftvervállalatok segíthetnek a gyártóipar szereplőinek a robotika és az automatizáció által a hatékonyabb működés elérésében és a munkaerőhiány leküzdésében.

Hirdetés

A gyártók célja, hogy hatékonyabban, nagyobb bevételekkel és jelentősebb profittal tudjanak üzemelni, azonban több olyan kihívással is szembesülnek, amik nehezebbé teszik céljaik elérését. A Women Who Code munkatársa, Kirthikka Devi Venkataram elmondása szerint az ipar erős ellenszélbe került az ellátási láncban kialakult akadozásoknak, a képzett munkaerő hiányának, a kibocsátásmentes célok által támasztott innovációs kihívásoknak, és a koronavírus-járvány utáni félvezető-hiánynak köszönhetően, így a termelés és a késztermékek marketingje most nehéz helyzetben van.

Az akadályok leküzdéséhez és céljaik eléréséhez a vállalatok a robotika és az ipari automatizáció felé fordultak. A MarketsandMarkets előrejelzése 13,8 százalékos összetett éves növekedési rátát jósol ezen a területen, valamint a piaci érték a 2023-as 17 milliárd dolláros összegről 32,5 milliárdra fog emelkedni 2028-ra. A növekedésben kiemelt csoportot képeznek a segéd robotok, amik produktívan tudják az alkalmazottakat segíteni, valamint könnyebben képesek nehéz termékeket mozgatni az emberek kismértékű beavatkozása mellett.

Venkataram arra számít, hogy a gyártók intelligensebb rendszereket vetnek be. Példaként hozta fel az Augury technológiai vállalat felmérését, ami szerint az étel- és italgyártók 74 százaléka tervezi, hogy nagyobb mértékben fektet be a mesterséges intelligenciába (MI). Ezenfelül 37 százalék gondolja úgy, hogy az MI növelheti a minőséget, a hozamot, a teljesítményt, 26 százalék pedig az anyagkezelésről és az energiaköltségekről gondolkodik így.

Rengeteg előnnyel jár az automatizáció

Josh Schwartz-Dodek, a Sojo Industries műszaki vezérigazgatója szerint „az automatizáció célja, hogy hatékonyabbá tegyük a gyártási folyamatokat. Az automatizációban a határok feszegetésével és innovációval új módszereket találunk a termelékenység növelésére, a költségek csökkentésére, a minőség fejlesztésére, gyorsabb kiszállításra, valamint a termékek nyomon követésére.”

Schwartz-Dodek elmondta azt is, hogy a robotika gyorsabb és konzisztensebb termelést tesz lehetővé, ami által a gyártók több termékre oszthatják le a költségeket, ezzel versenyképesebb árazást kínálva. Hozzátette, hogy a robotika által több időt lehet eltölteni a tényleges gyártási és optimalizálási feladatokkal és kevesebbet kell foglalkozni a hibajavítással. „Az innovatív automatizációs megoldások használatával felesleges lépéseket iktatunk ki az ellátási láncból, így kevesebb kamionra van szükségünk, ezzel pedig csökkentünk a károsanyag-kibocsátáson, valamint gyorsabban juttatjuk el a termékeket az ügyfelekhez” - mondta. Arra is kitért, hogy a termékek automatizált szállítása jobb adatfolyamot is eredményez, így az ellátási láncban résztvevő partnernek megbízhatóbban követhetik nyomon a termékeket.

Fejlett technológiák lesznek bevetve

Venkataram arra számít, hogy a gyártók okosgyárakat fognak létrehozni robotikai rendszerek és ipari metaverzumok használatával, hogy ezzel ellensúlyozzák a fennálló munkaerőhiányt. Szerinte a gyártók a generatív MI-t a termékek eladása utáni szolgáltatásokhoz és az ellátási láncok menedzseléséhez, a digitális ikreket az adatkezeléshez, a robotikus automatizációt pedig a mindennapos feladatokhoz fogják segítségül hívni, valamint be fognak fektetni a megújuló, például fúziós energiát használó projektekbe is.

A robotika a biztonságra is jótékony hatással lehet, mivel a gyártók az emberek számára veszélyes munkakörnyezetben is használhatják a robotokat, ami az alkalmazottak moráljának javulásához vezethet. Emellett a digitalizált folyamatokkal a cégek adatokhoz juthatnak, amik elemzés után hozzájárulhatnak a hatékonyabb folyamatokhoz, jobb termékminőséghez és az ügyfelek nagyobb elégedettségéhez. Venkataram elmondása szerint az átszervezésekbe fektetett jelentős összegek hamar nagymértékű változást fognak hozni az ipar gazdaságában, ami végül javítani fogja az üzleti eredményeket.

A szoftvervállalatok nyújthatnak segítséget

Lényeges, hogy a szoftvervállalatok a gyártóipar számára is fejlesszenek megoldásokat, így követve a robotika és az automatizáció trendjét. Számos cég a gyártási folyamatok újratervezésében látja a versenyképesség kulcsát, azonban közülük sokan nem rendelkeznek házon belül az ehhez szükséges erőforrásokkal. A szoftvervállalatok viszont segíthetnek a gyártóknak elérni ezeket a célokat, ami számukra is előnyös lenne, hiszen így egy hatékony megoldásokra kiéhezett piacon tudnák ismertté tenni magukat - írja a DevPro Journal.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink