Gyártósor A Mondeleznél a húsvéti előkészületet a Festo technológiája segíti

A Mondeleznél a húsvéti előkészületet a Festo technológiája segíti

autopro.hu | 2024.03.08 07:20

A Mondeleznél a húsvéti előkészületet a Festo technológiája segíti

A Festo elektromos meghajtásoknak köszönhetően a különböző ízkeverékek nehézség nélkül megvalósíthatók. | Fotó: Festo

A Mondelez a Festo elektromos hajtástechnológiáját választotta a belgiumi Herentalsban található új automatizált húsvéti csokitojás-keverő berendezéséhez.

Hirdetés

A tojáskeverő vonal egy ötletes szállítószalag-rendszert használ, hogy mindenki az ízek kellemes keverékét találja a húsvéti csokoládétojás-csomagjában. Az elektromos meghajtást választották a pneumatikus helyett, mert ez alacsonyabb energiafogyasztást, nagyobb biztonságot és nagyobb rugalmasságot kínál a sebességek és pozíciók szabályozásában.

A Mondelez az élelmiszeripar nagy nemzetközi szereplője, portfóliójában számos ismert márkával, mint például a Côte d'Or, a Milka és az Oreo. Az Ergomix projekt a húsvéti tojások gyártásának támogatására indult, azzal a céllal, hogy javítsa a kezelőszemélyzet ergonómiáját. A tojások gyártása gyakorlatilag egész évben folyik, hogy húsvétkor elegendő készlet álljon rendelkezésre a szezonális kereslet kielégítésére. Korábban a különböző ízekből álló tálcákból származó tojásokat kézzel keverték össze, ami munkaigényes volt. Az új létesítményben ez a folyamat teljesen automatizált.

A tökéletes keverék elérése

Miután a tojások lekerülnek a formázósorról, egyenként csomagolva, szállítószalagon keresztül az új üzembe kerülnek, ahol először ízesítés szerint nagy palettás tárolókba válogatják őket. Ezeket a tálcákat ezután egy robot segítségével előkészítik a keveréshez, vagy pedig egy mobil robot ideiglenes raktári tárolásra továbbítja őket. Miután minden, a keverék összeállításához szükséges íz elkészült, a tojásokat surrantókon keresztül egy széles szállítószalaggal pontos pozíciókba szállítják, hogy az összes íz egymás mellé kerüljön. A végén a tojások ismét egy palettás tárolóba kerülnek, ahol a különböző ízek tökéletesen összekeverednek.

Bob Aerts (Mondelez mérnök) és Johan De Pauw (Festo értékesítési mérnök) az új töltőrendszernél.

Bob Aerts (Mondelez mérnök) és Johan De Pauw (Festo értékesítési mérnök) az új töltőrendszernél. | Fotó: Festo

A hajtástechnológia szempontjából az első kihívást az jelentette, hogy a paletták megtöltésekor a tojások egyetlen rétegben legyenek elosztva. Ellenkező esetben a felszínük nem lenne vízszintes, ami lehetetlenné tenné a tárolók egymásra helyezését. A második kihívás a tartályok elhelyezése volt a szállítószalag fölött, amelyen a keveréket összeállítják. Ehhez rugalmas rendszerre volt szükség, mivel nem minden keverék tartalmaz ugyanannyi különböző ízesítést. Végül megfelelő meghajtást kellett találni a robot megfogójához is, amely a 150 kg-os palettás tárolókat mozgatja.

„A projekt kiindulópontja az volt, hogy nem használunk pneumatikát" – mondja Bob Aerts, a Mondelez mérnöki osztályának munkatársa. „Az indoklás az volt, hogy az elektromos hajtások az energiafogyasztás szempontjából kedvezőbbek, és a gépbiztonság minden szempontját is könnyebb megvalósítani. Ezt bemutattuk a Festónak, és ők nemcsak megértették a kiindulási szempontunkat és az általunk megépíteni kívánt alkalmazásokat, de képesek voltak felajánlani az összes szükséges alkatrészt is, hogy mindez megvalósulhasson."

Az új üzem tervezését a Betecem végezte, Koen Roobaert, a Festo alkalmazásmérnöke pedig tanácsot adott az alkatrészek kiválasztásában. A programozásért az Alax Automation volt felelős.

Pontos pozicionálás

A Festo elektromos meghajtásoknak köszönhetően a különböző ízkeverékek nehézség nélkül megvalósíthatók.

A Festo elektromos meghajtásoknak köszönhetően a különböző ízkeverékek nehézség nélkül megvalósíthatók. | Fotó: Festo

Az új Ergomix-berendezés egy légkondicionált helyiségben található, és teljesen automatikusan működik. A paletták egyenletes feltöltése érdekében a rendszert úgy alakították ki, hogy a tojásokat adagoló szállítószalagot két, szervomotorral és torziós tengellyel felszerelt, időzített fogasszíjas tengelyen keresztül jobbra és balra lehet mozgatni. A szállítószalag meghosszabbításában lévő, golyósorsós elektromos henger lehetővé teszi, hogy a szalag előre és hátra is meghosszabbítható legyen. Ez a kombináció azt jelenti, hogy a rendszer képes úgy pozicionálni magát, hogy a tojásokat a raklapos tárolóban bármelyik pozícióban le tudja dobni. A vezérlő visszajelzést kap a tároló alatti mérőcellákból és a termékek áramlási sebességéről, így pontosan meg tudja határozni, hogy a tárolóban hol van még hely.

A keveréshez a széles szalag feletti tartályok pozicionálását szintén elektromos tengelyekkel valósították meg. Ezek lehetővé teszik a pozíciók automatikus beállítását az adott keverékben összeadandó ízek számához. A tálcatartó kereteket mozgató robot megfogója is egy Festo ESBF elektromos hengerrel és szervomotorral lett felszerelve. Az összes CMMT szervomotor-vezérlő a légkondicionált helyiségen kívül található elektromos szekrényben kapott helyet. Ezek Profineten keresztül kommunikálnak a berendezést vezérlő PLC-vel. A különböző tojásízek kombinálása így már nem igényel kézi munkát.

„A Festo másik előnye az volt, hogy az alkatrészek teljes választékát kínálják" – mondja Bob Aerts. „Ez nem csak a mechanikus meghajtásokat, sebességváltókat, motorokat és hajtásokat foglalja magában, hanem az összes szükséges mechanikus szerelvényt és tartozékot is. Ez óriási segítséget jelentett a szabványosításban, és azt is biztosítja, hogy minden alkatrész tökéletesen illeszkedjen egymáshoz. Azt a rugalmasságot, amit most ezzel a berendezéssel elérhetünk, pneumatikus meghajtásokkal nem tudtuk volna megvalósítani."

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink