Gyártósor A moduláris gyártásban látja a megoldást az Audi

A moduláris gyártásban látja a megoldást az Audi

autopro.hu/V.M. | 2022.07.28 10:20

A moduláris gyártásban látja a megoldást az Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Sokféle opció, elektrifikáció és ellátási zavarok – ezek mind próbára teszik a kialakult autógyártási folyamatokat, azok határait feszegetve. Az Audi a megoldást a moduláris gyártásszervezésben látja.

Hirdetés

A modern autógyártás egy összetett, idő tekintetében pontosan kiszámolt folyamat. Már a járműveket alkotó komponensek puszta száma miatt kihívást jelent a gyártás megszervezése, a munkát azonban tovább nehezítik az opcionális felszereltségek, újabban pedig az elektromos hajtások megjelenése és egyidejű jelenléte a tradicionális társaikkal. Ez, az állandósult alkatrészellátási zavarokkal kombinálva a kialakult logisztikai és gyártási folyamatok működőképességének határát feszegeti.

Az Audi pontosan ezért dolgozik a moduláris összeszerelés megvalósításán, ami adatelemzést és mesterséges intelligenciát is hasznosítva teheti a munkaintenzív folyamatot hatékonyabbá.

Az ingolstadti üzemben 2019 óta fut egy pilot projekt, ami a dolgozók termelékenységét egyes folyamatokban 20 százalékkal javította. 2025-től az új megoldásokat már a sorozatgyártásban használhatják.

„A moduláris összeszerelésben lehetőséget látunk a még rugalmasabbá válásra” – mondta el Gerd Walker, az Audi termelési és logisztikai igazgatója az Ingolstadtban megrendezett Tech Day-en. „Mi egy prémium OEM vagyunk, ezért a rugalmasság sokkal fontosabb, mint a termelési volumen maximalizálása.”

A fejlesztés alatt álló digitális vezérlésű moduláris gyártáskoncepcióval a vásárlók változatlanul személyre szabhatják járművüket, miközben a termelés zökkenőmentesen folyhat. Walker kifejtette, azt az ellentmondásos célt, hogy az autó gyártása egyszerűbb legyen miközben a vásárlónak fenntartják a választási lehetőségek sokféleségét, szoftverek alkalmazásával kívánják elérni.

Fundamentális változás

A moduláris koncepció alapját autonóm mobil robotok (AMR-ek) adják, melyek a raktár és az egyedi munkaállomások között mozognak, pontosan a megfelelő alkatrészt a megfelelő munkatársnak szállítva, kihagyva azokat az állomásokat, melyeknek éppen nincs szüksége új komponensekre.

Fotó: Audi MediaCenter

A moduláris gyártás ötlete Wolfgang Kerntől, a projekt vezetőjétől származott, aki jelenleg egy saját csapattal dolgozik a koncepción. Valójában az alkatrészek automatikus dolgozóknak szállítása nem új megoldás, azt már Ingolstadtban és a FAW-Volkswagen kínai vegyesvállalatnál is használják. Kern megközelítése annyiban hoz újat, hogy a fő gyártósorról az alkatrészek összeszerelésére is kiterjeszti a moduláris koncepciót, ez pedig „fundamentális változás” Kern szerint.

Befogadóbb munkafeltételek

A moduláris koncepció javítja az ergonómiát is, ami pedig lehetővé teszi azok tovább foglalkoztatását, akiknek mozgási nehézségek alakulnak ki a fizikai munka során. „Ez nem fogja megoldani a társadalom demográfiai problémáját, de egy kis lépést jelent afelé” – fogalmazott Josef Weinzierl, az Audi gyártástervezési vezetője.

Az Audi még nem döntött a moduláris gyártási koncepció implementálásáról, mivel azonban a projekt már több mérföldkőn is túl van, az alkalmazása valószínűnek tűnik – írta meg az Automotive Manufacturing Solutions.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink