Gyártósor A mezőgazdaságban is előre törnek a robotok

A mezőgazdaságban is előre törnek a robotok

autopro.hu/V.M. | 2023.04.15 04:16

A mezőgazdaságban is előre törnek a robotok

Fotó: Ecorobotix

Mikor robotokra gondolunk, valószínűleg a gyártósorok mellett képzeljük el őket. A leggyakrabban és a legrégebb óta valóban ott működnek, de ma már az üzemek falain kívül, például a termőföldeken is egyre többször találkozni velük. A mezőgazdaságban számos formában és területen használnak robotokat már ma is a munkaerőhiány kezelésére, a hatékonyság, illetve a termésátlagok növelésére.

Hirdetés

A betakarítás az egyik területe a mezőgazdaságnak, ahol már jelen vannak a robotok. A gépek kamerákkal és szenzorokkal azonosítják a betakarításra érett gyümölcsöket és zöldségeket, melyeket robotkarral vagy más eszközökkel távolítanak el. Ebben a szerepkörben gyakran találkozni hat tengelyes robotkarokkal, melyek egy mobil platformra vannak telepítve.

A gyomirtásban szintén jelen vannak a robotok. Ma már számos célzottan gyomirtásra tervezett robot érhető el a piacon, ezek autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül mozognak a földeken, azonosítják be, majd irtják ki a gyomokat. Ezek a termés fölött mozgó a robotok gépi látás útján ismerik fel a kártevő növényeket, melyeket aztán egy kinyúló kar segítségével távolítanak el, fújnak le gyomirtóval vagy ártalmatlanítanak valamilyen más módszerrel. Ezen robotok egy másik előnye az emberi munkaerőigény csökkentésén kívül, hogy más feladatokra, például talajvizsgálatra vagy ültetésre is átállíthatóak.

Kifejezetten ültetésre tervezett robotokkal is találkozni. Az ültetés időigényes és monoton munka, ami azt is jelenti, hogy kiváló lehetőségként kínálkozik az automatizálásra akár klasszikus robotok, akár autonóm traktorok által. Az ültető robotok GPS-t és más technológiákat használhatnak a magok pontos elültetéséhez.

Végül de nem utolsó sorban a gazdák a trágyázást is rábízhatják a robotokra. Ezzel nem csupán a munkaerőhiányt kezelhetik, hanem a trágyázás költségeit is csökkenthetik, miközben a terméshozamon javíthatnak. Ennek oka, hogy a szokványos trágyázási eljárásoknál gyakran az egész földterületet befedik, ami a trágya egyenetlen eloszlásához és pazarláshoz vezethet. Ellenben az autonóm módon navigáló és mozgó robotok közvetlenül a kellő helyre és mennyiségében juttathatják a termésnövelő anyagot, például azt folyékony formában a növényre fecskendezéssel vagy sűrített levegő általi földbe juttatásával.

A traktorok is robotokká alakulnak

A mezőgazdasági alkalmazásokban gyakran használnak hat tengelyű robotkarokat azok ízületi pontjaik által biztosított nagy mozgási szabadságfoka, illetve nagy kinyúlási képessége miatt. Ezen tulajdonságaik ideálissá teszik őket a termések elérésére és pontos megfogására. A robotkarokat gyakran gépi látási rendszerrel és szenzorokkal kombinálják, mely által beazonosíthatják a megérett terméseket, ezt követően pedig mozgási rugalmasságuknak köszönhetően optimális módon foghatják meg azokat az eltávolítás előtt.

Mivel azonban a robotkarok önmagukban nem képesek pozíciót váltani, általában egy mobil robot platformmal kombinálják őket. Míg a gyártásban a munkadarabot kell a robothoz szállítani, addig a mezőgazdaságban a robotot kell a munkához vinni. A kerekeken vagy lánctalpakon közlekedő mobil robotok másik alkalmazási lehetősége a növények és a talaj megfigyelése kamerákkal és szenzorokkal, segítve a gazdákat a növénygondozási döntések meghozatalában.

Autonóm traktorok ugyancsak megfordulnak a termőföldeken. Ezek a gépek talaj-előkészítést, betakarítást, permetezést vagy más pontosságot igénylő feladatokat végezhetnek önállóan, a földeken GPS-t és más navigációs rendszereket használva navigálásra. Ezek a gépek egész nap működhetnek, csökkentve a munkaerőköltségeket és javítva a hatékonyságot.

Úton a robot- és adatalapú mezőgazdaság felé

A mezőgazdaság automatizálását három trend határozza meg jelenleg. Ezek közül az első magának az automatizálásnak a terjedése, nem csupán az említett robotikai megoldások, hanem drónok által is.

A #HowToRobot cikke szerint a második trend az olyan robotikai rendszerek fejlesztése, melyek több feladatot, például az ültetést, trágyázást és permetezést mind el képesek végezni, méghozzá egy időben.

A harmadik trend az adatalapú döntéshozatal terjedése. A szenzorokkal ellátott robotok adatokat gyűjthetnek a növények állapotáról, a talaj nedvességtartalmáról és másokról, ezek az információk pedig a döntéshozatalon keresztül végső soron hozzájárulhatnak a terméshozam növeléséhez.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink