Trend Önvezető traktorral segít a gazdáknak a John Deere

Önvezető traktorral segít a gazdáknak a John Deere

autopro.hu/V.M. | 2022.07.30 12:22

Önvezető traktorral segít a gazdáknak a John Deere

Fotó: John Deere

Kevés dolgozó, annál több feladat: minden évben ezzel a problémával szembesülnek a gazdák, akiknek a John Deere automatizálással kíván segíteni. A vállalat már bemutatta autonóm traktorját, amit nem is sokára piacra kíván vinni.

Hirdetés

A John Deere 2019-ben kezdett el komolyan foglalkozni az autonóm vezetéssel. Három évvel később, egy saját fejlesztőcsapat felállítása és startupok felvásárlása után, a 2022-es CES-es bemutatott egy autonóm traktort, ami állítása szerint készen áll a sorozatgyártásra.

A 8R traktoron alapuló jármű GPS-es navigációt, mesterséges intelligenciát és összesen 12 darab, 360 fokos látómezőt biztosító kamerát kombinál az önvezetés megteremtése érdekében. A traktor képes pontosan a meghatározott földrajzi határokon belül maradni, saját pozícióját pedig 25 milliméteres pontossággal határozza meg. A gép neurális hálója mindössze tized másodperc alatt kielemzi a rögzített képek minden pixelét, ezáltal hamar érzékelve az útba kerülő akadályokat.

A gazdák kérésére

A 24 óra alatt 325 hektár földet megművelni képes munkagép már 2022-től kapható lesz. A korai piacra kerülés különösen jó hír lehet sok gazda számára – derül ki Joe Liefer, a John Deere önvezetési vezető termékmenedzserének SAE Internationalnek adott interjújából. „Valójában a gazdák kérésére fejlesztjük az autonómiát” – mondta el Liefer. Kifejtette, hogy a földművelők minden aratási szezonban azzal szembesülnek, hogy nincs elég idejük, mert egyszerre kettő-három dolgot kellene csinálniuk, és nehezen találnak elég embert, ezért az utóbbi években fokozott érdeklődést kezdtek mutatni az autonóm megoldások iránt.

„Lehetővé tesszük a gazdának, hogy elhagyja a kabint, a traktor ülését, hogy valami mást csináljon – például egy nagyobb hozzáadott értékű munkát a gazdaságban” – mutatott rá Liefer.

Könnyű kezelés

A gazdák meglehetősen könnyedén használhatják a Deere traktorjának autonóm funkcióját. Miután a gépet a földre vezette, a gazdának ki kell jelölnie a munkavégzés földrajzi határait, elvégez néhány, mindössze egy percet igénylő beállítást a kabinban, majd el is hagyhatja a járművet. Ezután a Deere mobiltelefonra telepített applikációjával indíthatja el a traktort, követheti figyelemmel azt, állíthatja meg vagy avatkozhat be másképpen annak működésébe. A traktor ellenőrzését segíti, hogy a gazda bármelyik kamera képét élőben követheti.

Ha olyan esemény történik, ami emberi beavatkozást igényel – például egy váratlan akadály állja el a traktor útját – a gazda értesítést kap telefonjára, amin keresztül utasítást adhat a gépnek.

Liefer továbbá elmondta, hogy 2023-tól egyidejűleg több autonóm munkagép központi irányítását is lehetővé fogják tenni, ezzel optimalizálva azok működését.

Kis lépésekben haladnak

Bár az autonóm traktor elméletben készen áll a sorozatgyártásra, a Deere egyelőre csak korlátozott példányszámban fogja készíteni és fokozatosan fogja bevezetni a piacra, hogy először is időt hagyjon a technológia iránti bizalom kialakulásának.

Liefer szerint a kiszállítások ősszel fognak kezdődni, majd bevonják a márkakereskedőiket a megoldás promótálásába, illetve, hogy rajtuk keresztül több visszajelzéshez jussanak. 2023-ban aztán további traktorok kiszállítását és új demonstrációs programok indítását tervezik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink