Gyártósor A lidar segíthet az Ipar 4.0-ra való átállásban

A lidar segíthet az Ipar 4.0-ra való átállásban

autopro.hu/E.M. | 2022.09.13 16:49

A lidar segíthet az Ipar 4.0-ra való átállásban

Fotó: Fetch Robotics

A feldolgozóiparban az adatvezérelt folyamatok és technológiák jelentős ígéreteket tartogatnak a gyártók számára, és sikeres megvalósításukban a lézeralapú távérzékelés (lidar) technológia is segíthet.

Hirdetés

A lidar technológia már egy ideje létezik, de a közelmúltban elért fejlesztések révén kompaktabbá, hozzáférhetőbbé és sokoldalúbbá vált. Korábban kizárólag a tudományos kutatás és a járműnavigáció területe volt, de ma már a gyártók számára is elérhető.

Bár ez nem tartozik konkrétan az Ipar 4.0-ás technológiák közé, alapvető szerepet játszhat a gyárak felkészítésében erre az átállásra. A lidar valós idejű, háromdimenziós információi számos felhasználási lehetőséget kínálnak a létesítmények számára többek között a hatékonyság és az automatizáció növelésében.

Hatékonyságnövelésnél elengedhetetlen

Az Ipar 4.0 egyik elsődleges célja a gyártás hatékonyabbá tétele. A lidar szkennerek lehetővé teszik ezeket a folyamatfejlesztéseket, hiszen másodpercenként akár egymillió impulzust is generálnak. Ennek köszönhetően a technológia ideális az ismétlődő mozgások, így az emberek, a gépek és a termékek megfigyelésére.

Az Ipar 4.0 egyik alapvető technológiájának számítanak a mesterséges intelligencia (MI) algoritmusok, amely a kapott munkafolyamatokra vonatkozó adatokat elemezve képesek rávilágítani a nem hatékony működési pontokra. Mindazonáltal ez az Ipar 4.0-ás technológia is csak akkor hasznos, ha elegendő releváns adat áll rendelkezésre, amit pedig a lidar biztosít.

Megbízható és gyors felmérés

A lidar szkennelések továbbá segíthetnek a létesítményeknek megérteni a jelenlegi helyzetüket, azáltal gyorsítva a fejlesztéseket. Sok gyártó fenntartható üzleti gyakorlatra és módosított munkafolyamatokra áll át, ami új vagy átalakított infrastruktúrát igényelhet.

A hagyományos technikákkal ellentétben a lidar gyorsan és pontosan biztosíthatja az ilyen projektekhez szükséges felmérést, amely a precíz, gyors lézerek használatának köszönhető. A gyártók így gyorsabban és nagyobb magabiztossággal vághatnak bele a bővítésbe vagy felújításba.

Magas fokú automatizáció

Az Ipar 4.0-ra való átállás az automatizálás fokozását is jelenti. Ennek köszönhetően az autonóm mobil robotok (AMR-ek) egyre elterjedtebbek lesznek a gyárakban, azonban a hatékonyságukhoz elengedhetetlen a biztonságos navigáció képessége, amely a lidarral megvalósítható.

Számos önvezető autóval foglalkozó vállalat a lidarra támaszkodik, mivel az biztosítja a jármű környezetének pontos és gyors felmérését. Az utakon való navigálás még mindig kihívást jelent, a technológia előnyei azonban nagyon jól érvényesülhetnek a raktárakban. A kamerákkal együttműködő lidar-érzékelők segítenek az AMR-eknek biztonságosan közlekedni a létesítményben anélkül, hogy bárkinek vagy bárminek nekimennének.

Megnyitja az utat az adatvezérelt gyártás felé

A lidar-érzékelőkkel ellátott robotok emberi beavatkozás nélkül hamarabb megtalálhatják a hibákat, így biztosítva, hogy a minőségellenőrzés ne okozzon szűk keresztmetszetet. A gyártás ezen utolsó lépésének automatizálása megnyitja az utat az Ipar 4.0 létesítményei előtt a teljesen automatizált, összekapcsolt munkafolyamatok kialakításához.

A lidarnak az Ipar 4.0-ban rejlő potenciálját gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig jelentős, hiszen ezeken a területeken való bevezetése lehetővé teszi a gyártók számára, hogy élvonalbeli technológiákat és folyamatokat valósítsanak meg. Továbbá ezek a fejlesztések kulcsfontosságú ugródeszkát jelenthetnek a gyártás adatvezérelt jövője felé – olvasható a Manufacturing Tomorrow cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink