Gyártósor A lézervágás és robothegesztés új dimenzióiba vezet be a Messer

A lézervágás és robothegesztés új dimenzióiba vezet be a Messer

autopro.hu | 2020.11.18 15:22

A lézervágás és robothegesztés új dimenzióiba vezet be a Messer

Fotó: Facebook/messerhungarogaz

A lézervágás és robothegesztés iránt érdeklődők számára izgalmas előadássorozattal készül a Messer a szakma neves szakértőinek bevonásával. Az immár hagyományosnak számító éves hegesztéstechnikai rendezvényét idén először webinár formában rendezi meg december 1-jén a Messer.

Hirdetés

A szakma által is számon tartott, rangos eseményre összeszedtük az utóbbi évek legizgalmasabb újdonságait a lézervágás terén, áttekintést adunk a lézeres megmunkálás legfontosabb kockázatairól, valamint érintjük a hegesztőrobotok biztonságtechnikai kérdéseit, különös tekintettel a kobotok alkalmazására.

Az esemény a Zoom program alkalmazásával kerül megrendezésre 2020. december 1-jén, kedden 10.00 és 11.30 között.

Azok között, akik élőben követik végig a rendezvényt, értékes nyereményeket sorsolunk ki.

Fotó: Messer

Részletes program

A lézeres megmunkálások újonnan felmért kockázatai

Dr. Kővágó Csaba tudományos munkatárs (Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani Tanszék)

Lézer-ablációs felülettisztítás, lézervágás, lézergravírozás, lézeres hegesztési eljárások. Csak néhány példa olyan technológiákra, melyek közül nem egy ma már akár hobbi célokra is elérhetőek. Az ipar történetében gyakran előfordult az, hogy egy újítás esetén sokkal hamarabb ismerték fel annak praktikus hasznát, mint az esetleges veszélyeit és egészségügyi kockázatait. Előadásunkkal ezt a hibát szeretnénk megelőzni, és bemutatni, hogy a technológiák alkalmazása során milyen, eddig már megismert veszélyekre és kockázatokra érdemes odafigyelnie a felhasználóknak, dolgozzanak akár ipari termelőüzemben, akár otthon a hobbiműhelyben. A bemutatott anyag nagy része Dr. Wolfgang Zschiesche professzor munkája, és az ő engedélyével prezentáljuk.

Hegesztőrobotok biztonságtechnikai kérdései, különleges tekintettel a kobotok alkalmazására

Dr. Farkas Attila ügyvezető (Flexman Robotics Kft.)

A hegesztőrobotok biztonságos alkalmazásáról azért is különösen aktuális beszélni, mert a hagyományos ívhegesztő robotcella kialakítások mellett a kollaboratív robotok is megjelentek a robottechnika ívhegesztési alkalmazásában. Ezzel együtt azonban sajnos markánsan megjelentek a robotbiztonsági kérdéseket bagatellizálni igyekvő felfogások is. A gyártók és felhasználók felelősségének és azok határvonalának megfelelő ismerete éppen ezért ezen a területen még intenzívebben felvetődik. Az ebben való tisztánlátást igyekszünk elősegíteni a vonatkozó előírások áttekintésével.

Hol tart ma a lézersugaras vágás? Az elmúlt 3 év fejlesztései a lézervágás terén

Halász Gábor EWE/IWE hegesztő szakmérnök (Messer Hungarogáz Kft.)

Idén 50 éves a CNC lézersugaras vágás, ami valódi high-tech technológia. A jó vágást meghatározó 50-60 paraméter optimális beállításához a lézergépgyártók az anyagtudomány és technológia legújabb vívmányait, a számítástechnika, a programozás, a szabályozástechnika, a szenzortechnika és jelfeldolgozás legfrissebb eredményeit építik be berendezéseikbe.

A kerek évforduló alkalmából áttekintést készítettünk az elmúlt ötven év mérföldköveiről a sugárforrások, szén-dioxid lézerek, és a szilárdtest lézerek fejlesztéseire vonatkozóan.

Összehasonlítjuk a legnagyobb gépgyártók legújabb fejlesztési irányait, mely lehet a teljesítmény növelése, a sugárparaméterek változtatása, új sugárforrás (direkt dióda lézer) fejlesztése, vagy az automatizáltság, digitalizáció szintjének növelése.

Jelentkezés

Az eseményre erre a linkre kattintva lehet regisztrálni. Jelentkezési határidő: 2020. november 30. További információ a honlapunkon vagy a [email protected] email címen elérhető.

Kiemelt Partnereink