Gyártósor A koronavírus felgyorsította az ellátási láncok digitalizálását

A koronavírus felgyorsította az ellátási láncok digitalizálását

autopro.hu/P.B. | 2020.09.14 04:21

A koronavírus felgyorsította az ellátási láncok digitalizálását

Fotó: Pixabay

Szakértők szerint az ellátási láncok jobb átláthatósága, valamint azok rövidítése, és a nagyobb cégek divízióinak egymástól való függetlenítése lehetnek a közeljövő legfontosabb trendjei a gyáriparban a koronavírus-járvány hatására. Az ellátási láncok jobb ellenőrizhetősége a beszállítók technológiai fejlődésével járhat együtt.

Hirdetés

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a koronavírus-járvány ráébresztette a vállalatokat arra, hogy részben újratervezzék az ellátási láncaikat, ami pedig még fontosabb, hogy megnőtt az igény az ellátási láncok jobb átláthatósága, kézben tarthatósága iránt. A gyártóknak és a beszállítóiknak több információt kell megosztaniuk egymással, és legalább ilyen fontos, hogy az információáramlás gyors és gördülékeny legyen.

Az átláthatóság fontossága különösen lényeges a járműiparban, hiszen ebben a szegmensben nagyon komplex, hosszú ellátási láncokról beszélhetünk, az OEM-eknek számos beszállítója van, akikkel mind fontos a megfelelő kommunikáció.

Nyersanyagok, alkatrészek nyomon követése

A Volkswagen Csoport 2019-ben indított projektet a fontosabb nyersanyagok, így például a kobalt és más, az ipar számára fontos ásványi anyagok nyomon követésére. Az úgynevezett blockchain technológiával a Volkswagennél a határokon, cégeken átnyúló folyamatokat végig tudják felügyelni, ezzel hatékonyabbá válik a nyersanyagok beszerzése, szállítása.

Hasonló megoldást alkalmaz a Volvo, a svéd gyártó különösen az akkumulátorok alapanyagait követi nyomon, hiszen ezek sok esetben drága és ritka fémek.

Adatok mindenek felett

Az Automotive Logistics szerint a területen különösen fontos az adatelemzés, ehhez pedig minél nagyobb és átfogóbb adatbázisokra van szükség. Az ellátási láncok átláthatóbbá tehetők azzal, hogy a gyártók és a beszállítóik egy adatbázist használnak, aminek segítségével nyomon követhető szinte minden folyamat.

Piaci elemzők szerint az ellátási láncok menedzsmentjét segítő szoftverek és szolgáltatások piaca 2027-re egy 37,4 milliárd dolláros piaccá válhat, ami a 2019-es állapotoknak több mint a kétszerese lenne. Tavaly 15,85 milliárd dollárra becsülték ezt a piacot.

Kiemelt Partnereink