Gyártósor A járvány az ipari robotok értékesítését is visszavetette

A járvány az ipari robotok értékesítését is visszavetette

autopro.hu/V.M. | 2021.07.03 08:20

A járvány az ipari robotok értékesítését is visszavetette

Fotó: Volkswagen Newsroom

A globális koronavírus-járványnak betudhatóan 2020-ban immáron egyhuzamban a második éve esett az üzembe helyezett ipari robotok száma éves összevetésben – derül ki a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) előzetes adataiból.

Hirdetés

A tavalyi évben világszerte összesen 376 ezer ipari robotot telepítettek, ami két százalékkal marad el 2019-es 383 ezertől, ami korábban a 2013 óta tartó, a 2018-as 422 ezerben kicsúcsosodó növekedési trendet törte meg.

Az IFR ugyanakkor megjegyzi, hogy a tavalyi visszaesés mértéke a vártnál kisebb volt. Kínában pedig még 19 százalékos növekedés is mérhető volt az eladott gépek számában.

„A robotikai ipar kilátásai pozitívok” – kommentálta az előzetes adatokat Milton Guerry, az IFR elnöke. „Kínában, ahol a koronavírus miatt először vezettek be korlátozásokat, a robotikai ipar már 2020-ban elkezdett magához térni. Összesen 167 ezer ipari robotot szállítottak le.”

A kínai piac növekedéséből különösen sokat profitálhattak a külföldi robotgyártók, ugyanis ők az előző évinél 24 százalékkal több, 123 ezer robotot értékesíttettek az ázsiai országban. A kínai vállalatok körülbelül 44 ezer robotot szállítottak, ami nyolc százalékkal több, mint 2019-ben.

Az idei év már Európában is a növekedésről fog szólni

Az OECD előrejelzése szerint a globális GDP 5,5 százalékkal fog bővülni 2021-ben, míg 2022-ben négy százalékos növekedés várható. A régiók fejlődése azonban nem azonos ütemben fog zajlani.

Mindazonáltal az idei megrendelésállományok egyelőre arra engednek következtetni, hogy Európában és Észak-Amerikában is erős növekedés fog végbe menni az értékesítésekben. Az IFR, kiadványában továbbá megjegyzi, hogy még jobb értékesítési eredmények születhetnek, ha bizonyos alkatrészek ellátási zavarait hamar sikerül megszüntetni.

Sok hasznot nyújtanak a robotok

Jól ismert, hogy a robotokkal a monoton, kevésbé komplex gyártási folyamatok optimalizálhatóak a gyorsaság növelése és a hibák előfordulásának csökkentése által, ami végső soron a termékek árának csökkenéséhez vezet. A robotok többek között az új energiarendszerek, mint például az üzemanyagcellás hajtások gyártásába is bekapcsolódhatnak, olcsóbbá téve a technológiai átállást.

Milton Guerry a robotok előnyeiről elmondta, hogy a gépekkel bizonyítottan gyorsan lehet megváltozott igényekhez igazítani a termelést, és kisebb sorozatokat készíteni. „A nagyobb termelékenység előnyei védik a munkahelyeket azáltal, hogy megőrzik a vállalatok versenyképességét” – tette hozzá.

Kiemelt Partnereink