Gyártósor A gyártók többsége szerint az okos gyártásé a jövő

A gyártók többsége szerint az okos gyártásé a jövő

autopro.hu/P.B. | 2021.03.12 09:23

A gyártók többsége szerint az okos gyártásé a jövő

Fotó: Shutterstock

A Plex Systems által megrendelt felmérés az Egyesült Államok gyáriparának szereplőit kérdezte a jövőbeli sikerességről. A válaszadók túlnyomó többsége – 80 százaléka – úgy vélte, hogy az okos gyártás jelentheti cégének jövőbeli sikerességét.

Hirdetés

A Hanover Research és a Plex Sytsems közös kutatása alapján a koronavírus-járvány hatására megnőtt azon cégek száma az Egyesült Államokban, akik használnak olyan technológiát, amit az okos gyártás alá szokás sorolni: például mesterséges intelligenciát, robotokat vagy egyéb Ipar 4.0-ás megoldást.

Míg a tavalyi felmérés szerint csak 23 százalék volt az ilyen technológiákat adaptálók aránya, addig most a válaszadók 83 százaléka felelte azt, hogy a járvány hatására valamilyen okos gyártással kapcsolatos technológiát használ.

Bill Berutti, a Plex Systems vezérigazgatója úgy véli, a felmérés bebizonyította, hogy az Ipar 4.0-ás technológiák már nem számítanak luxusnak a gyártásban.

Nagy a növekedés üteme

A megkérdezettek hatvan százaléka tervezi, hogy egy éven belül használatba vesz valamilyen okos technológiát, míg 75 százalék válaszolta azt, hogy használni kezdett valamilyen hálózatba kötött vagy automatizált eszközt.

Az IIoT, okos eszközök és robotok használatának mértéke száz százaléknál nagyobb arányban nőtt, azaz több, mint kétszer annyi cég használ ilyen technológiát, mint egy éve.

A három legfontosabb célnak a járvány árnyékában a hatékonyság növelése, az ellátási láncok stabilabbá tétele és a távoli munkavégzés számít a gyáripari szereplők körében – írja a felmérést szemléző Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink