Gyártósor A digitalizációval lép szintet a minőségmenedzsment

A digitalizációval lép szintet a minőségmenedzsment

autopro.hu/V.M. | 2022.10.08 08:16

A digitalizációval lép szintet a minőségmenedzsment

Fotó: Jankovits Engineering

Ahogy minden más iparágban, úgy az autóiparban is a vevői elégedettség alapvető meghatározója a termék minősége. A minőségügyi rendszerek működése azonban még oly sok évtized után is tartogat fejlesztési lehetőségeket. A szintlépéshez az átfogó megközelítés és a digitális megoldások, mint például a digitális ikrek jelentik a kulcsot.

Hirdetés

A minőségügyi rendszerek egyik kihívása a nagy mértékű tagoltság. Egy globális vállalat esetében például a föld különböző pontjain lévő üzemek mind saját funkció szerinti osztályokkal, emellett saját erőforrásokkal és minőségbiztosítási rendszerekkel rendelkezhetnek. Ezek egységes kezelése csak kooperációval, egy releváns adatokat, sztenderdeket és legjobb praktikákat egy fedél alatt tartó rendszerrel lehetséges.

Az ilyen rendszerek szükségességét aláhúzza a minőségügyi sztenderdek folytonos változása. Ezekhez a változásokhoz globális szinten és gyorsan kell igazodnia a minőségmenedzsment rendszereknek.

Sokat nyújtanak a digitális ikrek

Tradicionálisan a minőségmenedzsmentben egy rés van a fejlesztés és a gyártás között. Ezt egy átfogó, zárt rendszerű megközelítéssel lehet orvosolni, ami az ellátási láncokra és az értékesítés utáni szolgáltatásokra is kiterjed. Ez leginkább a digitális ikrek segítségével valósítható meg.

A digitális iker folyamatos fejlődést lehetővé tevő visszajelzést biztosít. Ilyen megoldást nyújt például a Siemens Xcelerator, szoftveres, hardveres és szolgáltatási portfólió, amely a tervezéstől a termék használatáig lefedi az életciklust. A rendszerrel lehetővé válik a „design for quality” elvei, vagyis a minőségügyi elvárások biztos betartásával tervezés, illetve a folyamat során az anyagjegyzékek figyelembe vétele. Ugyancsak előnye, hogy az olyan metodikák, mint az ok-okozati diagramok vagy az 5 miért (5Whys) eleve integrált elemként jelennek meg. A Siemens szerint a rendszerével több érhető el a hibák felderítésénél, azok ugyanis megelőzhetővé válnak.

A digitális ikrek továbbá szimulációkat és variáció analízist is kínálnak. A digitális térben szimulálhatóak például a gyártási folyamatok, és még azelőtt kiszűrhetőek a problémák, hogy a gyártás valóban megindulna, mikor a változtatások már sokkal nagyobb költséggel járnának.

A megelőzésre helyeződik a hangsúly

A folyamatos fejlődést a dolgok internetébe tartozó megoldásokkal, gépi tanulással és mesterséges intelligenciával is ki lehet egészíteni a prediktív minőségügyi megközelítés érdekében. Ezekkel a technológiákkal csökkenthető a hibák előfordulása, az azokból adódó költség, illetve fokozható a minőség.

Egy további megoldás, ami a jövő minőségmenedzsmentjének fontos része lehet, a felhőalapú platformok. A felhő komoly költségmegtakarítást hoz, továbbá megkönnyíti a hozzáférhetőséget az adatokhoz, ami különösen fontos az egyre inkább digitális alapokon nyugvó termékek felé vezető úton.

Megéri a befektetés

A tőke- és energiabefektetés ijesztőnek tűnhet, azonban az átfogó minőségmenedzsment megoldások alkalmazása óriási haszonnal kecsegtet. A folyamatok harmonizálhatóak, a biztonság megerősíthető, az erőforrásokat jobban be lehet osztani, a hulladék mennyisége csökkenthető, hasonlóan a garanciális kiadásokhoz, emellett a beavatkozások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek.

Mindezek a termék minőségének javulását hozzák el, ami pedig a jó hatással van a vásárlók elégedettségére – áll az Automotive Manufacturing Solutions cikkében.

Szeretne többet megtudni a legújabb gyártástechnológiai trendekről, a kihívásokról, és a kínálkozó megoldásokról a digitalizáció, a robotika vagy például az Ipar 4.0 területein? Amennyiben igen, október 18-án látogasson el a Bálnába, ahol a Techtogether 2022-n többek között Frank Péter, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Kutatás-fejlesztési igazgatója tart előadást 10:05-től Okos kamionok – okos mérnökök - Magyar fejlesztők a járműipar élvonalában címmel. További részletekért látogasson el a techtogether.hu weboldalra!

Frank Péter, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Kutatás-fejlesztési igazgatója

Frank Péter, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Kutatás-fejlesztési igazgatója

Frank Péter matematikus-mérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1996 óta a Knorr-Bremse cégcsoport közúti és vasúti üzletágának különböző telephelyein dolgozott kutatás-fejlesztési területen. 2014 óta a Knorr-Bremse budapesti Kutatás-fejlesztési Központjának igazgatója. 2015-ben a BME címzetes egyetemi docense lett, 2016-ban Gábor Dénes díjat kapott. 2020 óta a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre alelnöke.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink