Gyártósor A bioreaktorok gyártásában is ott van a Festo

A bioreaktorok gyártásában is ott van a Festo

Végh Martin | 2023.03.22 17:22

A bioreaktorok gyártásában is ott van a Festo

Fotó: Festo

Az automatizálási megoldásokat szállító Festo termékeivel nem csak a gyártás hatékonyabbá tételéhez kíván hozzájárulni, azt egyúttal környezetbarátabbá és fenntarthatóbbá is szeretné tenni. Mi több a vállalat az iparon kívül, a gazdaság más szektorain keresztül is segítene egy zöldebb jövő elhozatalában.

Hirdetés

Az online megtartott Festo TechTalk „Ökológiai innovációk” eseményt Christian Österle, a Festo kommunikációs és fenntarthatósági igazgató vezette fel. Aláhúzta, hogy a vállalat számára egyre fontosabb kérdés a fenntarthatóság, illetve, hogy filozófiájuk szerint nincs növekedés a természet védelme nélkül.

Rámutatott, hogy a Festo hatáskörén belül kettő globális kihívás mutatkozik, ezek a növekvő népesség ellátása, illetve az erőforrások használatának és az emisszió mértékének kényszerű minimalizálása. A válasz megtalálását a vállalat a saját pneumatikai, elektronikai, automatizálási és egyéb jellegű megoldásaival képes támogatni.

Takarékos megoldások a pazarlás ellen

Julia Bikidis, a Festo szén-dioxid-kibocsátás csökkentési megoldásaiért felelős portfóliómenedzsere kifejtette, hogy a Festo három módját látja annak, hogy hozzájáruljon egy fenntarthatóbb világ megteremtéséhez: a szolgáltatásokat, az oktatást és a termékeket.

A TechTalk fókuszában az utóbbiak voltak, amikre Julia egy példát is hozott. Ez volt a Festo OVEM vákuumgenerátora, amely akár 90 százalékkal is csökkentheti a levegőfogyasztást a levegőtakarékos áramkör által, mellyel a készülék azonnal kikapcsol, ha adott pillanatban éppen nincs szükség az üzemelésére.

Festo OVEM vákuumgenerátor

Festo OVEM vákuumgenerátor | Fotó: Festo

Egy másik például szolgáló terméket mutatott be Stephan Stolz, a Festo kontrollált pneumatika termékekért felelős vezetője. Mint elmondta, a klasszikus pneumatika alapvetően egy mechanikus rendszer, aminek vezérlésében nagy szerep jut az embernek, ez azonban rontja a rugalmasságát. A Festo a hatékonyságot is fokozó előrelépést a pneumatikus rendszerek szenzorokkal és kifinomult algoritmusokkal kontrollálásában lelte meg, amire a pneumatika digitalizálásaként tekint.

Stephan egy piezo szelepet hozott példának, mellyel a levegőhasználat rendkívül pontosan szabályozható, és hasonlóan viselkedik, mint egy elektromos kondenzátor – vagyis átkapcsolás után további energiafelvétel nélkül marad a kívánt pozícióban, energiát és hőképződést takarítva meg.

A Festo energiatakarékos piezo szelepe

A Festo energiatakarékos piezo szelepe | Fotó: Festo

Segít etetni a népességet a Festo

A Festo az üzemek falai közül kilépve a termőföldeken is kiveszi részét a kihívások kezeléséből. Hogy hogyan, arról Christine Marie von der Ohe, a vállalat kontrollált környezeti mezőgazdasági szakértője beszélt.

Marie rámutatott, hogy a mezőgazdaság és az emberek élelmezése számos kihívással néz szembe, ilyen a klímaváltozás, az élelmiszeráramlást akadályozó konfliktusok, a termőföldek állapotának romlása vagy a munkaerőhiány.

A Festo automatizálással, többek között az adatokon alapuló precíziós mezőgazdaság területén tud megjelenni. Marie egy gyakorlati példaként hozta az egyik holland ügyfelük által a Festo komponenseivel készített autonóm gyomírtó gépet, mely képes önállóan felismerni a termőföldön megjelent gyomnövényeket. A gyomokat egy Festo mozgásvezérlő részegységekkel működő, gépre felerősített robotkar nagy pontossággal, elektromos impulzus segítségével öli aztán meg.

Algákkal válik valóra a körkörös gazdaság

Részben a mezőgazdasághoz kötődik a Festo és partnereinek bioreaktor projektje. A partnerek tavaly már bemutattak egy kis méretű fotobionikus cellát (a kezdőképen), most pedig egy nagyobb kapacitású, hét méter széles berendezésen dolgoznak.

A technológia lényege, hogy algasejtek, melyek tízszer több szén-dioxidot képesek megkötni, mint a földfelszíni növények, fotoszintézis útján napfényt, szén-dioxidot és vizet konvertálnak oxigénné és újrahasznosítható organikus anyagokká. Utóbbiak gyógyszerek, élelmiszerek, műanyagok, kozmetikumok vagy üzemanyagok készítéséhez használhatóak fel.

A TechTalk alkalmával láthattuk a most készülő berendezést is, melyhez a Festo az automatizálási részegységeket, mint például a szelepeket, motorokat és áramlásvezérlőket szállítja.

Sebastian Schrof, a Festo robotikai specialistája beszél az új bioreaktorról (a háttérben)

Sebastian Schrof, a Festo robotikai specialistája beszél az új bioreaktorról (a háttérben) | Fotó: Festo

A Festónak meggyőződése, hogy a körkörös gazdaság megvalósítását lehetővé tevő bioreaktor technológia a jövőben kereskedelmi forgalomba fog kerülni, és hozzá fog járulni egy fenntarthatóbb világ megteremtéséhez.

A Festo vezető szerepet tölt be az automatizálás technikában, valamint a műszaki oktatás területén. A cég célja vevőik maximális termelési hatékonyságának biztosítása és versenyelőnyhöz juttatása.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink