Gyártósor A bányászatban is eljön az automatizálás kora

A bányászatban is eljön az automatizálás kora

autopro.hu/V.M. | 2023.05.05 07:20

A bányászatban is eljön az automatizálás kora

Fotó: Volvo Group News and Media

A bányaipari vállalatok sosem jártak élen az automatizálásban, mostanra azonban ebben az ágazatban is lassan, de biztosan teret nyernek az embert kiváltani képes megoldások. Az átalakulásnak több kihívás is mozgatórugójaként szolgál.

Hirdetés

A bányászatban az automatizáltság alacsony fokának egyik oka a bevált és megbízható technológiákra támaszkodás preferálása, míg egy másik tényező az automatizálás nehézsége a folyamatok méreteiből és komplexitásából eredően. Az új technológiák implementálása önmagában nem elég a sikerhez, a már meglévő folyamatok és a bányászati kultúra megváltoztatására szintén szükség van.

Mindazonáltal az automatizálási OEM-ek egyre több megoldással rukkolnak elő a bányászat számára. Ez megnyitja a lehetőséget az automatizálás előtt, míg a másik oldalról az az iránti igény is nő több ok miatt.

Régi és új kihívások

A bányászat mindig is veszélyes foglalkozás hírében állt, és nem véletlenül. A dolgozókra fizikai veszélyek (például omlás és halláskárosodás), biológiai típusú veszélyek (mint mérges gázok vagy por), illetve ergonómiai eredetű veszélyek (például megerőltetésből eredő sérülések) egyaránt leselkednek.

A kockázatosság már önmagában érdemessé teszi az automatizálási lehetőségek keresését, erre azonban még ráerősít a fenntarthatóság iránti növekvő igény, ami a kormányok nyomásgyakorlásán keresztül a bányászatban is megjelenik. A bányászati berendezések működtetésével járó energiafogyasztás, a kitermelt anyagok szállítása és feldolgozása, illetve a földhasználat megváltoztatása – például erdőrészek kiírtása – mind káros és felmelegedést okozó anyagokat juttatnak a környezetbe.

Az automatizálást ösztönző harmadik tényező a szakképzett munkaerő hiánya, ami megnehezíti a normál működés és a versenyképesség fenntartását.

Így segít az automatizálás

Az automatizálás azáltal teheti biztonságosabbá a bányászatot, hogy az emberek helyett gépek végzik el a veszélyes feladatokat. Emellett a berendezéshibák is előre jelezhetőek, amivel akár balesetet okozó meghibásodásokat is meg lehet előzni.

A fenntarthatóság terén az energia- és vízfogyasztás optimalizálásával járulhat hozzá a célok eléréséhez az automatizálás. A kisebb energiahasználat a klímának, míg a kevesebb vízfogyasztás az élő környezetnek kedvez.

A szakemberhiány orvoslása talán nem is igényel magyarázatot. A feladatok emberek helyett elvégzése csökkenti a létszámigényt, miközben a meglévő munkavállalók értékesebb, magasabb tudást igénylő feladatokra irányíthatóak át.

Szállítástól a robbantásig

Ma többek között anyagszállításra, fúrásra, robbantásra és feltárásra használnak robotokat a bányászatban. A robotok többségét az adott feladat igényei szerint építik, egy további sajátosságuk pedig, hogy sokuk félig vagy teljesen autonóm üzemre is képes.

A gyakran használt robotok egyik típusa az autonóm teherautó. Ezen járművek a fejtés helyéről a feldolgozóüzembe szállítják a kitermelt anyagot. Külsőre alig különböznek az ember vezette társaiktól, azoktól eltérően azonban önállóan, szenzorokra és GPS-re támaszkodva navigálnak a bánya területén. Segítségükkel nem csupán a vezetőhiány kezelhető, de az üzemanyagfogyasztás és a balesetveszély is mérsékelhető.

Egy másik tipikus robotfajta a fúró/robbantó robot. Ezeket a gyakran kerekeken közlekedő gépeket felszín alatti járatokban használják feltáráshoz vagy töltetek elhelyezéséhez szükséges lyukak fúrásához. Előszeretettel hívják őket segítségül az emberi operátorok számára elérhetetlen – például túl szűk vagy omlásveszélyes – helyek megközelítésére, csökkentve a balesetveszélyt.

A feltárásra róver típusú, drón és tengeralatjáró robotokat egyaránt alkalmaznak. Segítségükkel emberek számára túl veszélyes és nehezen hozzáférhető helyek is elérhetőek, ahol aztán szenzorjaik és kameráik segítségével azonosítani tudják a geológiai formációkat és elemezhetik a mintákat. Továbbá a robotokkal a feltárás környezeti terhe és költségei is csökkenthetőek a #HowToRobot cikke szerint.

A robotok tehát egyre többféle faladat elvégzésére kínálják magukat a bányászatban, ahol lehetővé teszik a balesetveszély redukálását, a fenntarthatóság javítását és a munkaerőhiány kezelését.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink