Gyártósor A 3D nyomtatás még rengeteg potenciált hordoz magában

A 3D nyomtatás még rengeteg potenciált hordoz magában

autopro.hu/Sz.K. | 2024.02.17 08:17

A 3D nyomtatás még rengeteg potenciált hordoz magában

Fotó: Instagram/geaviation

A GlobalData jelentése szerint a repülőgépipar és a védelmi ipar továbbra is fokozottan foglalkozik a szabadalmi innovációval. Az iparágat az ipari automatizáció, a digitális platformok és az alternatív meghajtási megoldások mellett az additív gyártás, az anyagtudomány és a mesterséges intelligencia növekvő jelentősége hajtja.

Az elmúlt három évben több mint 237 ezer szabadalmat jegyeztek be és adtak ki ezen a területen. A GlobalData Technology Foresights jelentése szerint, amely az iparágban elérhető 206 ezer szabadalom alapján készült, a repülőgépipar és a védelmi ipar jövőjét 110 innovációs terület határozza meg. Ez a jelentés segít az iparágnak jobban megérteni és kihasználni ezeket az innovációs lehetőségeket.

A turbinák 3D nyomtatásának kulcsszereplői

A GlobalData elemzése szerint a turbinák az egyik kulcsfontosságú területét jelentik a 3D nyomtatásnak. A technológia lehetővé teszi a háromdimenziós termékek előállítását a rétegeződést használó nyomtatók segítségével. Számos iparágban alkalmazzák a gyártási folyamatok hatékonyabbá tételére és költségcsökkentésre. A repülőgépiparban különösen hasznos lehet a 3D nyomtatás a speciális és egyedi alkatrészek gyártására, például a hajtóművek turbináinak kifejlesztésében.

Az elemzés szerint több mint 40 vállalat vesz részt a turbinák 3D nyomtatásának fejlesztésében és alkalmazásában, beleértve technológiai szállítókat, repülőgépipari és védelmi cégeket, valamint feltörekvő startupokat. Az elemzés kiemeli ezeknek a vállalatoknak a szabadalmaztatási tevékenységét és a technológia potenciális hatását az alkalmazások és földrajzi területek szempontjából.

Az RTX (korábban Raytheon Technologies) a vezető szabadalmi bejelentő a 3D nyomtatott turbinaalkatrészek területén, mivel a vállalat széles körben integrálta a 3D nyomtatási képességeket a beszállítói láncába, különösen a repülőgép-hajtóművek gyártására szakosodott leányvállalatába, a Pratt & Whitney-be. A szabadalmak többek között turbinák, beömlőnyílások, szárnyprofilok, tengelyek és hajtóműfedelek 3D nyomtatott terveit tartalmazzák.

Az alkalmazások sokféleségét tekintve a Howmet Aerospace vezet, míg a második és harmadik helyen az RTX és a Reaction Engines áll – írja az Airport Technology.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink