Beszállítók Hibrid kereket gyártanak a szomszédban

Hibrid kereket gyártanak a szomszédban

Biró Csongor | 2014.06.04 15:53

Hibrid kereket gyártanak a szomszédban

Egy salzburgi autóipari beszállító, a Mubea Carbo Tech hamarosan megkezdi saját fejlesztésű hibrid, azaz alumíniumból és szénszálas műanyagból készült felnijének gyártását.

Hirdetés

A kompozitokból főként az autóiparnak termelő, de a motorsportból is ismert (Forma-1-ben is dolgoztak) vállalkozás alapítója és a napokban leköszönt vezetője, Karl Wagner egy amerikai vásáron mutatta be cége legújabb fejlesztését. A négyéves tervezés után a termelés júliusban veszi kezdetét, évi húszezer felni legyártásával számolnak. A felni látható központi része, illetve a küllők alumíniumból készülnek, a felnipánt, amelyre az abroncs ráfeszül, azonban szénszálas műanyag. A vevőkről pontos információt nem közölt a cég, de annyit elárultak, hogy 2015-ben érkező modelljeiken több német autógyártó is alkalmazni fogja a hibrid kereket (elsősorban sportkocsijain). A cég teljesen kompozit felnik előállításán is dolgozik, de ezek rögzítése a kerékagyhoz még nem teljesen megoldott.

Hibrid kerék

A szénszálas anyagok használatával az autógyártók jelentős terhektől szabadulnak meg, az autó gyorsabb lesz, rövidebb a fékútja, kisebb a rugózatlan tömege és természetesen kevesebbet fogyaszt. A teljesen szénszálas felni 30 százalékkal könnyebb a mai alufelniknél.

Szénszálas felni

A BMW már évek óta kísérletezik karbon kerekekkel, amelyek a gyártó szerint 35 százalékkal könnyebbek egy hagyományos alufelninél. Franz Storkenmaier a márka könnyűszerkezetes alkatrészeiért felelős menedzsere szerint két éven belül piacra dobják a szénszálas felnit, amiből kétfélét is terveznek, az egyiket teljesen karbonból, a másikat alumíniummal egyesítve. Elképzelhető, hogy utóbbiakat már a Mubea Carbo Tech gyártja majd a bajoroknak.

Kiemelt Partnereink