Gyártósor Gigaberuházás indul, Mexikóban készül majd a BMW 3

Gigaberuházás indul, Mexikóban készül majd a BMW 3

autopro.hu/B.B. | 2016.06.21 12:38

Gigaberuházás indul, Mexikóban készül majd a BMW 3

Az Egyesült Államok legkeresettebb bajor modelljének gyártása 2019-ben indulhat meg, ezzel párhuzamosan a kontinensen egymilliárd dollárt fektetnek be.

Hirdetés

A BMW újjáéleszti észak-amerikai termelőegységét, ugyanis a 2019-ben érkező 3-as modell Mexikóban készül majd. A gyártó közlése szerint a futószalagról évente 150 ezer ilyen modell gördülhet le, az üzemben pedig akár más típusok is készülhetnek. A tervek ennyiben korántsem merülnek ki, a második észak-amerikai gyár létrehozására a bajorok egymilliárd dollárt szánnak.

A hármas BMW az egyik legkelendőbb prémium autó az Egyesült Államokban, írja az autonews.com. A típus 2018-ban újul majd meg, Mexikóban 2019-től az USA piacára szánt kocsik készülnek majd. A tengerentúlra szánt autók jelenleg Németországban és Dél-Afrikában készülnek, utóbbi 2019-ben leáll.

Mexikó több autógyártónak is vonzó az olcsó helyi munkaerő és az USA közelsége miatt. A beszállítói hálózat erős, a szabadkereskedelmi egyezmények miatt nem kell plusz költségekkel számolni. Mindezeknek köszönhetően a NAFTA (Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) tagállamaiban értékesített BMW autók 70 százaléka Mexikóban készülhet majd.

A németeket a kormányzati támogatás is motiválhatta: az 1500 új munkahelyért és a befektetett egymilliárd dollárért cserébe mexikói sajtóértesülések szerint a gyártó 236 millió dolláros támogatást, valamint tíz éves adómentességet kap. Mexikó a világ hetedik legnagyobb autógyártó országa, ám az európai gyártók közül csupán három (Audi, Mercedes és most a BMW) rendelkezik helyi termelőegységgel.

A 300 hektáros zöldmezős beruházás során saját karosszéria-, festő-, és összeszerelő egység is készül, a motorok és váltók azonban Németországból érkeznek. Az energiaellátásban jelentős szerepet kap a napenergia, sőt, a vízfogyasztást is szűkre szabják, az építendő üzem lesz az első, ahol a festőműhely nem bocsát ki szennyvizet.

Kezdetekben németországi szakemberek segítségével indulhat be a gyártás, ám az indítani tervezett munkaerő-piaci képzések miatt már 2019-ben 500 mexikói dolgozók vesznek fel.

Kiemelt Partnereink