Gyártósor 3D nyomtatással hasznosíthatják a hulladékhőt

3D nyomtatással hasznosíthatják a hulladékhőt

autopro.hu/P.B. | 2021.08.30 12:20

3D nyomtatással hasznosíthatják a hulladékhőt

Fotó: Pixabay

Egy új, komoly áttörést jelentő tanulmányban dél-koreai kutatók azt vizsgálták, hogyan lehet a jelenleginél sokkal hatékonyabban villamosenergiát előállítani hulladékhőből – például a kipufogógázból.

Hirdetés

Az áttörést jelentő kutatás során az UNIST-hez (Korea legnagyobb ipari városában, Ulsanban) tartozó mérnökök kifejlesztettek egy termoelektromos technológiát az energiatermelő csövek 3D nyomtatási technikákkal történő előállításához. A termoelektromos technológia ígéretes megoldás a fosszilis energiahordozók hatékonyságának növelésére azzal, hogy villamos energiát termelnek ipari vagy gépjárművek kipufogógázaiból származó hulladékhőből.

A hagyományos eljárásokban gyártott tipikus termoelektromos megoldások azonban nem felelnek meg a hatékonyság és az alacsony költségek követelményeinek. Ez különösen igaz a kipufogócsövekre – jegyzi meg a Machine Design. Ezt küszöbölik ki a koreai kutatók.

Új ötvözet

Az UNIST kutatói 3D nyomtatással olyan csövet állítottak elő, ami ólom és tellúrból áll. A kutatók elmagyarázták, hogy a fémrészecskéket glicerin oldószerbe keverték, hogy viszkoelasztikusságot biztosítsanak – azaz olyan állapotot, amikor az anyag viszkózus és rugalmas tulajdonságokat is mutat.

Az így előállított cső nagy hőelektromos teljesítményt nyújtott 400 és 800 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. Ez az autó kipufogógázainak hőmérsékleti tartománya is. A kutatók eddigi eredményei azt mutatják, hogy a 3D-s nyomtatású ólom-tellúr csövekből előállított energiatermelő rendszer teljesítménye hatékony, nagy teljesítményű termoelektromos generátorok tervezését teszi lehetővé.

Ezzel a kutatással hatékonyan leszünk képesek villamosenergiává alakítani a gyárkémények - a hulladékhőforrások leggyakoribb típusa - által termelt hőt – mondta Jae Sung Son, a kutatás egyik vezetője. Hozzátette, hogy a cső alakja is hatékonyabbá teszi a rendszer működését.

Kiemelt Partnereink