Gyártók Zöld lámpát kapott kivonulásához a VW

Zöld lámpát kapott kivonulásához a VW

autopro.hu/V.M. | 2023.05.17 06:23

Zöld lámpát kapott kivonulásához a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

Sajtóértesülések szerint az orosz kormány hozzájárulását adta ahhoz, hogy a Volkswagen eladja oroszországi eszközeit egy helyi autókereskedelmi cégnek összesen 125 millió euró ellenében.

Hirdetés

A tranzakcióról először az Interfax hírügynökség számolt be egy ügyhöz közeli forrásra hivatkozva. A jelentésből nem derült ki, hogy a német autógyártó később visszavásárolhatja-e oroszországi eszközeit.

Sok más járműgyártó, köztük a Renault és a Mercedes-Benz is úgy vált meg orosz eszközeitől, hogy fenntartotta magának a jogot azok későbbi visszavételére, ami az Oroszországgal szembeni szankciós intézkedések enyhülésével válhat reális opcióvá.

A szankciókat bevezető, Oroszország által barátságtalannak nevezett országokban székelő vállalatok csak azután értékesíthetik helyi eszközeiket, hogy ahhoz hozzájárulását adta egy orosz kormányzati bizottság.

Még nincs hivatalos megerősítés

A Reuters megkeresésére a VW annyit közölt: „A Volkswagen AG jelenleg annak folyamatában van, hogy a Volkswagen Group Rus-ban foglalt részesedését, azáltal kalugai üzemének és annak több mint 4000 dolgozóját átadja egy neves orosz befektetőnek.”

A kalugai üzemét 2007-ben nyitotta meg a német autógyártó. Az évente akár 225 ezer jármű összeszereléséhez is elegendő kapacitással rendelkező egységben 2022 márciusa óta nem folyik termelés.

Egy Reuters számára nyilatkozó forrás szerint a következő napokban jelenthetik be hivatalosan a VW eszközeit érintő tranzakciót.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink