Gyártók Zöld acélt fog használni autóiban a Mercedes 2025-től

Zöld acélt fog használni autóiban a Mercedes 2025-től

autopro.hu/P.B. | 2021.05.26 08:22

Zöld acélt fog használni autóiban a Mercedes 2025-től

Fotó: Daimler Media

A Mercedes-Benz AG első járműgyártóként részesedést vásárolt a svéd H2 Green Steel (H2GS) vállalkozásból azért, hogy zöld forrásból származó acélt használhasson autói gyártása során. Ez is egy lépés a Mercedes-Benz Ambition 2039 célja felé, ami a hálózatba kapcsolt, karbonsemleges járművek gyártása.

Hirdetés

Azzal, hogy a Mercedes részesedést vásárolt a H2GS nevű vállalatban, világos üzenetet küldött az acéliparnak, hogy a karbonsemleges acél gyártása egy nagyon fontos cél – véli Markus Schäfer, a Mercedes és a Daimler elnökségi tagja, a Daimler operatív vezetője. Schäfer hozzátette, hogy első lépésként eurómilliós nagyságrendben vásárolt részvényeket a cég.

Az acél „zöldítése” rendkívül fontos lépése a Mercedes környezetbarát fordulatának. Például egy szedán gyártásakor keletkezett szén-dioxid harminc százaléka az acélból ered. A Daimler szerint egyenesen arról van szó, hogy a járműipar karbonsemlegessé válásának legnagyobb kihívása az acél használata.

Környezetbarát gyártási technológia

A H2GS olyan új, innovatív eljárást alkalmaz, aminek köszönhetően az acél előállítása karbonsemlegesen történik. Az előállításhoz szükséges hidrogént és elektromos áramot például száz százalékban megújuló forrásokból nyerik, melléktermékként pedig víz keletkezik.

A Mercedes-Benz és beszállítói azon dolgoznak, hogy az autókba teljes mértékben zöld acélból készülő alkatrészeket építhessenek be. Ez a cél 2025-től kezdődően valósulhat meg.

Kiemelt Partnereink