Gyártók Zajlik a verseny a Seat akkumulátorgyáráért

Zajlik a verseny a Seat akkumulátorgyáráért

autopro.hu/V.M. | 2021.11.08 13:23

Zajlik a verseny a Seat akkumulátorgyáráért

Fotó: Facebook/Seat

Már legalább kettő spanyol tartomány kormányzata ajánlott fel potenciális lokációkat a Seat spanyolországi akkumulátorgyárának felépítéséhez – közölték az ügyet jól ismerő források.

Hirdetés

Az egyik tartomány Katalónia, aminek kormánya kettő lehetséges helyet nevezett meg, míg a másik Aragónia, ami egyelőre egy lokációval szállt be a versenybe. A Seat gyárának elnyerésével a tartományok egyike részesedhet abból a 4,3 milliárd euróból is, amit a spanyol kormány az ország autóiparának elektrifikálásának, annak részeként pedig az első helyi akkumulátorgyár építésének támogatására költene.

A Volkswagen a hírre reagálva közölte, hogy az új akkumulátorgyár helyének kiválasztása jelenleg folyamatban van, hozzátéve, hogy „egy akkumulátorcella-gyár lokalizációjának technológiai, logisztikai és gazdasági követelményei nagyon magasak.”

Sok múlik a támogatáson

A Seat célja, hogy 2025-től elektromos autókat készítsen a Katalán régió fővárosának, Barcelonának közelében lévő fő gyártóegységében. Az új akkumulátorcella-gyár felépítése a VW konszernhez tartozó OEM ezen törekvését segítheti.

A létesítmény egyike azon hatnak, amit a VW tervez felépíteni Európában 2030-cal bezárólag. A német autógyártó óriás még júliusban jelezte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a szóban forgó üzem Spanyolországban épülhessen meg, azonban a végső döntés az ígért pénzügyi támogatásoktól fog függeni.

Nem csak a Seatnak kell a gyár

A Reuters-nek nyilatkozó források szerint Katalónia egy, a Barcelonától nyugatra fekvő Lleida városa melletti, illetve egy, a tengerparti Tarragonában lévő területet ajánlott fel a Seatnak. Közös bennük, hogy kormányzati tulajdonban vannak, és olcsóbbak a magántulajdonú földeknél.

A források továbbá ismertették, hogy minden szóba jövő földterületnek a Seat barcelonai és a VW Navarra tartományi autógyárát összekötő útvonalon kell elhelyezkednie, hogy mindkettő villanyautó-gyártását kiszolgálhassa majd.

Nem csupán a VW konszernnek lenne kifizetődő, ha az akkumulátorgyár Spanyolországban épülne meg, hanem az országnak is. A spanyol gazdasági kibocsátás mintegy tizede köthető az autóiparhoz, a fontos szegmens hosszú távú versenyképességének megőrzése pedig az elektrifikációt támogató beruházásokkal biztosítható csak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink