Gyártók Volgát és Pobedát is gyárthatnak az oroszok

Volgát és Pobedát is gyárthatnak az oroszok

autopro.hu/P.B. | 2022.06.20 17:19

Volgát és Pobedát is gyárthatnak az oroszok

Egy Volga 2410-es Prágában 2019 nyarán. | Fotó: Pörge Béla

Miután Oroszország korábban bejelentette a Moszkvics márka gyártásának újbóli beindítását, két újabb egykori szovjet márkanév kelhet életre: indulhat a Pobeda és a Volga gyártása is az orosz ipari miniszter szerint.

Hirdetés

A februárban háborúig mérgesedő orosz-ukrán konfliktus folyományaként a nyugati világ vállalatai (beleérve Japánt és Dél-Koreát is) szinte teljesen kivonultak Oroszországból, vagy minimum ideiglenesen leállították az orosz működésüket, ezzel elítélve az orosz agressziót. Ennek következtében az orosz járműipar lényegében leállt, így alternatív megoldások után kellett néznie az országnak.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, Moszkvában már májusban bejelentették a Moszkvics feltámasztását a Renault megüresedett üzemeiben. Ezt az első hírek szerint kizárólag hazai alapanyagokkal képzelték el az oroszok, ám azóta kiderült, hogy kínai cégekkel is tárgyalnak az orosz járműipar megmentéséről.

Denis Manturov orosz ipari miniszter szintén kiemelte a Moszkvics újraindítását, mikor arról beszélt, hogy a Volga és a Pobeda feltámasztásán dolgoznak az orosz szakemberek – írja az Automobilwoche.

Nem eszik olyan forrón a kását

Az ikonikus szovjet márkák újjáélesztésének terve reálisan minimum tíz éven belül valósulhatna meg – véli a Gaz Raid Sport csapatának vezetője, Vjacseszlav Szubbotyin. A szakember szerint ahhoz, hogy a Gaz átálljon régi személygépkocsik gyártására, hatalmas beruházásokra és rengeteg munkaerőre lenne szüksége.

A „Pobeda” (magyarul: győzelem) autómárkát 1946 és 1958 között gyártották, ennek az utódja volt a Volga, ami egészen 2010-ig készült Nyizsnyij Novgorodban, a Gaz gyárában – a cég ekkor már többek között a VW és Škoda modellek gyártában is részt vett, azonban márciusban felfüggesztette az együttműködést a német konszern, sőt, nemrég jelentették be, hogy a német autógyártó a Gaz elleni szankciók miatt végleg le akarja állítani az összeszerelési együttműködést.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink