Gyártók Visszavágynak a Ghosn-érába a Nissan részvényesei

Visszavágynak a Ghosn-érába a Nissan részvényesei

autopro.hu/V.M. | 2021.06.25 07:22

Visszavágynak a Ghosn-érába a Nissan részvényesei

Carlos Ghosn, a Nissan volt elnöke | Fotó: Nissan's Global Newsroom

Két és fél évvel a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség megalkotójának és vezetőjének, Carlos Ghosnnak a letartóztatását követően a Nissan még mindig sok gonddal küzd, némelyik részvényese pedig úgy látja, a sikkasztás vádjával letartóztatott üzletember idején jobban mentek a dolgok.

Hirdetés

A nemrég tartott éves rendes közgyűlésen több részvényes is Carlos Ghosn 2018-as letartóztatásához kapcsolódó kényes kérdésekkel bombázta a Nissan vezetőit. A kérdések némelyike egyenesen azt sugallta, hogy a libanoni-brazil-francia üzletember regnálása alatt lehet, hogy jobban mentek a dolgok.

„Ghosn vezetése alatt egy csomó jó dolog volt. Sok szép virág nőtt a Nissan háza táján” – mondta az egyik részvényes a vállalat jokohamai központjában, visszautalva négy évvel korábbra, mikor a Nissan, a Renault és a Mitsubishi szövetsége vezette a globális eladásokat.

A Nissan egyhuzamban kettő veszteséges üzleti évet produkált mióta korábbi vezetőjét 2018-ban letartóztatták Japánban, bár igaz, hogy a rossz eredményekhez a tavaly kirobbant világjárvány is hozzájárult. Ugyancsak az előző évben az OEM bemutatta átstrukturálási tervét, amiben a Ghosn által követett értékesítési számokat előtérbe helyezőtől lényegesen eltérő stratégiát fogalmaztak meg.

A részvényes azonban alapjaiban kérdőjelezte meg az új stratégia helyességét: „Ösztönzők és árengedmények – ezek ördögtől valóak lennének? Még ha csak ösztönzéssel is, de jobb, ha értékesítünk autókat, nem gondolják?

Makoto Uchida, aki Ghosn letartóztatása után egy évvel vette át a vezérigazgatói posztot, kiállt a tervek mellett, azzal érvelve, hogy a Nissan gondjainak többsége az eladási számok túlzott hajszolása által okozott márkarombolásból ered. Hozzátette, hogy a vállalat biztosan halad átalakítási programjával.

Még májusban a Nissan azt közölte, hogy idén bevételei a nullszaldós szintet fogják megütni. Előző, márciussal zárult üzleti évét a vállalat 1,4 milliárd dollár operatív veszteséggel zárta.

Van, aki a vezetőség egy részét is leváltaná

A mintegy kétórás gyűlés alatt a Japán autógyártó vezetőit azon híresztelések kapcsán is faggatták, melyek szerint némelyikük szövetkezett Ghosn ellen, és együtt szervezték megbuktatását. A The Detroit News cikke szerint az egyik részvényes azt is felvetette, hogy ne válasszák újra a Ghosn idejében is vezetőként tevékenykedő igazgatókat, mivel az egész ügyet házon belül kellett volna lerendezni, elkerülve a Nissan nevén ejtett foltokat.

„Az előző elnököt illetően aggodalomra adtunk okot a részvényeseknek” – mondta Uchida, majd úgy folytatta: „A bizalom nem olyan, amit egyik napról a másikra vissza lehet nyerni. Ugyanakkor látjuk a fejlődés jeleit.”

Carlos Ghosn jelenleg Libanonban tartózkodik, ahova még 2019-ben egy magángép fedélzetén, egy poggyászba rejtőzve szökött ki. Japánon kívül Franciaországban is több eljárás folyik ellene szabálytalannak vélt pénzügyei miatt.

Kiemelt Partnereink