Gyártók Visszaszálltak a ringbe az autóóriások is

Visszaszálltak a ringbe az autóóriások is

autopro.hu/Sz.N. | 2020.05.19 13:48

Visszaszálltak a ringbe az autóóriások is

Fotó: Ford Magyarország

Május 18-án a General Motors, a Ford Motors és a Fiat Chrysler Automobiles üzemeiben ismét elindult a termelés a COVID-19 járvány miatt két hónapig tartó leállást követően. Komoly biztonsági intézkedések és csökkentett számú műszakok mellett indulhattak csak újra a gyárak.

Hirdetés

A koronavírus-járvány kitörésekor a három michigani autógyártó a United Auto Workers (UAW) szakszervezettel közösen azzal a céllal hozta létre az Auto Coronavirus Task Force elnevezésű munkacsoportot, hogy együtt határozzák meg a vírussal kapcsolatos döntéseket. A UAW szakszervezet nyomására - mely egyébként mindhárom autógyártó munkavállóit képviseli -, a GM, a Ford és a Fiat is bejelentette március 18-án, hogy minimum két hétre felfüggeszti a termelést. Most, a közlemény után pontosan két hónappal, valóban újraindultak a gyárak, habár komoly biztonsági intézkedések mellett és a szokásosnál ritkább műszakokkal.

A UAW elmondása szerint a szakszervezet folyamatosan ellenőrizni fogja a fennálló helyzetet. „A UAW az üzemek újranyitását követően is mindent megtesz tagjainak egészsége és biztonsága érdekében” – adták közre.

A beszállítói láncokban még lehet fennakadás

A termelés újraindítása nem megy zökkenőmentesen, logisztikai kihívásokkal is szembesülnek a gyártók. Május 15-én a Daimler AG bejelentette, hogy ismét leállítja az Alabamában található Mercedes-Benz telephelyének gyártósorait, mivel alkatrészhiány miatt kivitelezhetetlenné vált a működésük.

A biztonsági intézkedésekből kifolyólag a gyárak jelenleg kissé máshogy festenek. Mindhárom gyártó számos szabályozást vezetett be, köztük műanyag védőfalat és jelöléseket helyeztek el, hogy biztosítsák a dolgozók közti távolságtartást. A GM és a Ford hőkamerákat szerelt fel az üzembejáratoknál, az FCA pedig hőmérőkkel látta a munkatársakat, hogy otthon is mérhessék testhőmérsékletüket. A General Motors a weboldalán jelentette be, hogy minden alkalmazottuknak biztosítanak arcmaszkot, melyet kötelező viselniük, csak étkezés során vehetik le azokat. A Ford személyes védelmi eszközei között szerepel egy óra is, mely jelez, ha a dolgozók túl közel mennének egymáshoz.

Tesztelnek a gyártók is

A General Motors honlapján közölte azt is, hogy elégedett az eddig bevezetett biztonsági intézkedésekkel. Az autógyártó michigani, kokomói és indianai gyárai továbbra is lélegeztető gépekhez szükséges támogató rendszert gyártanak a GM Ventec Life Systems-szel közös együttműködése értelmében. A GM nyilatkozata szerint az említett telephelyeken egyetlen koronavírus fertőzöttről sem jelentettek eddig. A vállalat biztosítani fog tesztelési lehetőséget azoknak a munkavállalóknak, akik munkahelyükön a koronavírus bármely tünetét mutatják. A fertőzött alkalmazottakat pedig fizetett távollétre küldik - számolt be az Industry Week.

A Ford Motors még március 16-án jelentette be, hogy négy helyszínen – délkelet Michiganben, Louisville-ben, Kansas City-ben és Chicago-ban - szerződött egészségügyi központokkal, hogy teszteljék a dolgozókat, akiknél COVID-19 tüneteket tapasztalnak. Több mint 72 500 munkavállalót tesztelnek majd, köztünk a Ford michigani központjában dolgozó 46 alkalmazottat.

„Azon dolgozunk, hogy minél gyorsabban bővítsük a tüneteket produkáló munkatársak tesztelését” – mondta Ken Washington, a Ford műszaki vezérigazgatója.

Kiemelt Partnereink