Gyártók Videojáték funkciójuk miatt vizsgálják a Teslákat

Videojáték funkciójuk miatt vizsgálják a Teslákat

autopro.hu/V.M. | 2021.12.23 17:22

Videojáték funkciójuk miatt vizsgálják a Teslákat

Fotó: Tesla Gallery

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) mintegy 580 ezer Teslát érintő vizsgálatba kezdet, mivel az autógyártó lehetővé tette, hogy a központi érintőképernyőn vezetés közben is játszani lehessen.

Hirdetés

A vizsgálat 2017-2022 modellévű Tesla Model 3, S, X és Y típusokat érint. Ezekben 2020 decembere óta a Passenger Play funkció nem csak leparkolt helyzetben, hanem menet közben is aktiválható, ezáltal – az NHTSA megállapítása szerint – potenciálisan elvonva a vezető figyelmét és fokozva a baleset kockázatát.

A játékfunkció aktiválásakor egy figyelmeztetés olvasható, ami szerint menet közben csak utasok játszhatnak, ezenkívül a rendszer megerősítést kér arról, hogy aki játszani akar, az valóban egy utas. Ugyanakkor a vezető szimplán egy gomb megnyomásával átverheti a rendszert.

Az NHTSA-hoz novemberben márt beérkezett egy panasz a funkcióval kapcsolatban egy Tesla Model 3 tulajtól, aki levelében rendkívüli felelőtlenségként írta le a Passenger Play fejlesztését.

Még távoli a visszahívás lehetősége

Az NHTSA most még csak előzetes vizsgálatot folytat. Visszahívásra csak egy ezt követő, teljes értékű vizsgálat után kerülhet sor.

A Reuters megjegyzi, potenciálisan figyelemelterelő szórakoztatási funkció miatti visszahívásra már volt példa az USA-ban. A Mercedes-Benz november végén 227 S-osztályt és EQS-t hívott vissza, mivel az infotainment rendszer lehetővé teheti a televízió- és internetképernyők megjelenítését vezetés közben.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink