Gyártók Vezettük a terepes Opel Insigniát

Vezettük a terepes Opel Insigniát

autopro.hu/B.Cs. | 2013.11.06 12:55

Vezettük a terepes Opel Insigniát

Szabadidős jegyekkel felruházott, összkerékhajtású Country Tourer modellel bővült az Opel Insignia ráncfelvarrott családja. Az inárcsi földutakon és erdőkben kipróbáltuk, mit bír a kocsi.

Hirdetés
Opel Insignia Country Tourer (Fotók: Biró Csongor)

Elöl és hátul alsó védőlemez, markáns első-, oldalsó és kerékív-burkolatok, valamint a 20 milliméterrel megnövelt szabad magasság jellemzik a szabadidős kombit, amely a városon és az aszfaltozott utakon kívül is megállja a helyét. Modern összkerékhajtása olyan motorok teljesítményét továbbítja, mint a kétliteres, közvetlen benzinbefecskendezésű SIDI (184 kW/250 LE) vagy a szintén 400 newtonméter nyomatékot kifejtő 2.0 BiTurbo dízel.

Rossz útviszonyok között is elsőrangú útfogásról a nagyobb gumik mellett az elektronikus vezérlésű, Haldex-kuplungos összkerékhajtás és differenciálzár gondoskodik. A rendszer az elindulás pillanatától alkalmazkodik a pillanatnyi viszonyokhoz, nulla és száz százalék között variálva a nyomatékelosztást az első és a hátsó tengely, illetve a a két hátsó kerék között. Nagy előnye, hogy mindez megtörténik, mielőtt – például vizes vagy havas úton – egyáltalán elkezdhetnének kipörögni a kerekek. Az elektronikus FlexRide futóművel együtt ez a megoldás villámgyors reakciót és teljes kontrollt biztosít.

Mivel a 4x4-es rendszer folytonosan kap információkat az elfordító nyomatékról, a gyorsulásról, az elkormányzási szögről, a kerékfordulatszámról, a gázpedál állásáról, a motor fordulatszámáról és nyomatékáról, a futómű vezérlésével hálózatba kapcsolt tengelykapcsoló villámgyorsan irányítja a hajtóerőt a megfelelő helyre.

A maximális menetstabilitás és a fokozott dinamika a szintén elektronikus vezérlésű hátsó differenciálzárnak (eLSD = electronically controlled Limited Slip Differential) köszönhető. Úgy szabályozza a jobb- és baloldali hátsó kerék nyomatékelosztását, hogy mindig optimális legyen a rendelkezésre álló talajtapadás kihasználása. Síkos úton maximális vonóerő-átadást biztosít, így mindenkor a lehető legnagyobb fokú az autó kontrollja és az aktív biztonság. A rendszer felismeri, hogy mikor nincs szükség szabályozó beavatkozásokra, és olyankor a súrlódási veszteségek és a fogyasztás mérséklése érdekében automatikusan átvált fronthajtásra.

Mindehhez tökéletesen illenek az Opel erőteljes turbómotorjai. A csúcsbenzines 2.0 SIDI Turbo (SIDI = Spark Ignition Direct Injection – szikragyújtásos közvetlen befecskendezésű) bőséges 184 kW/250 LE teljesítményt bocsát rendelkezésre, és 400 newtonméterével úgy húz, mint egy bivaly. Hatfokozatú manuális vagy automatikus váltóművel kombinálható, tesztünkön automatával vezettük. Ugyanezzel a kétféle erőátvitellel kapható a kétliteres turbódízel is (120 kW/163 LE). 350 newtonméteres nyomatékát rövid ideig 380-ra növelheti a túltöltés. További húszat tesz rá erre a nagy teljesítményű 2.0 BiTurbo CDTI, amely soros, kétfokozatú turbófeltöltéssel ad le 143 kW/195 lóerőt, illetve 400 newtonmétert. Gázadásra azonnal ugrik, nagyszerűen viszi az autót. A BiTurbo kizárólag hatfokozatú automatával készül.

Míg a tesztelt benzines könnyen kicsapta a farát és többet kellett ellenkormányozni a sáros, felázott földúton a tempós kanyarokban, addig a dízelmotor karakterisztikája sokkal biztosabb és nyugodtabb haladást tett lehetővé még kritikusan nagy sebességnél is.

A megújult Insigniában mutatkozott be az új szórakoztató és információs rendszer, amelynek tudását, képességeit nem kis idő elsajátítani. Az Opel Insignia beltere, műszerfala, kormánya fényévvel gazdagodott az elődhöz képest, külön tanfolyam kell ahhoz, hogy készséggé fejlesszük mindennapi használatát. A műszerórák digitálisak, testre szabhatók és szinte minden lényeges és lényegtelen információ ábrázolására képesek a nyolchüvelykes központi monitoron. Újdonság még a BMW-nél és Audinál már megszokott érintéssel vezérelhető irányítópad, ahol kézírással vihetjük be például a navigációs úticélt, vagy a zenetárban található zeneszám címét.

Kiemelt Partnereink