Gyártók Vet, öntöz és betakarít a lánctalpas sci-fi traktor

Vet, öntöz és betakarít a lánctalpas sci-fi traktor

autopro.hu/K.Á. | 2020.02.02 16:23

Vet, öntöz és betakarít a lánctalpas sci-fi traktor

Japán 130 milliós lakossága és az ország limitált termőterülete arra késztetik a lakosságot, hogy csúcsra járassák a rizstermesztést. Ebben segíti a mezőgazdászokat a Kubota új, egészen futurisztikus kialakítású, leginkább óriásrovarra hasonlító lánctalpas traktora, amely a változtatható hasmagasság segítségével akár hegyvidéken, a teraszos kialakítású rizsföldeken is elboldogul.

Hirdetés

A Kubota Agrirobo programjának részeként fejlesztett önvezető X Tractor már teljes mértékben a centire kiszámított precíziós mezőgazdaság igényei számára épült, távvezérléssel irányítható, működése közben rengeteg adattal látva el a felhasználót.

A robot-traktort egy kiotói kiállításon mutatták be január közepén, de túl sok műszaki információval nem látták el az érdeklődőket. A jármű elektromos meghajtású, a lítiumion-akkumulátor töltését némi napelem is segíti. Szenzorok, kamerák segítségével igazodik el a sorok között. A növények növekedését, az eltéréseket, az esetleges megbetegedéseket mesterséges intelligenciával dolgozó szoftver segítségével monitorozza.

Arra nézve nincs információ, mikor kerül gyártásba a haszongépjármű. De az biztos, hogy az intelligens mezőgazdálkodás területén nemcsak a Kubota működik, hanem például a CNH Industrial és a Yanmar, amelyek szintén fejlesztenek robot traktorokat.

A Kubotáról egy magyar fejlesztéssel kapcsolatban írtunk nemrég. A Renner traktorokban Kubota-szív dobog, várhatóan egyre több példányt tud elkészíteni a gyártó.

Kiemelt Partnereink