Gyártók Japán alapon születik újjá a magyar traktorgyártás

Japán alapon születik újjá a magyar traktorgyártás

Kuthi Áron | 2019.12.03 12:56

Japán alapon születik újjá a magyar traktorgyártás

A prototípussal már betakarították a burgonyát, a műhelyben pedig már további öt példány elkészült a japán Kubota dízel erőforrására épülő Renner traktorból Jánoshalmán. A gumirugós rezgéscsillapítók gyártása mint alaptevékenység mellett a legendás magyar Dutra traktorok tanulmányozására is futotta, így született meg a döntés a Bács-Kiskun megyei vállalatnál, hogy fel kellene támasztani a hazai traktorgyártást. Renner Tamás, a cég műszaki igazgatója elmondta, egyelőre kommunális célra önkormányzatok számára építik a járművet, de készen állnak a további megrendelésekre is.

Hirdetés

A repülőgép- és vasútiparnak, illetve a mezőgazdasági, energetikai ágazatnak egyaránt szállító Renner Bt. gumitermékei, prés-vulkanizált gumi-fém termékei, legfőképpen rezgéscsillapító alkatrészei miatt vált ismertté. A jánoshalmai cég egyedi célgépeket, illetve az alkatrészekhez szükséges alakító szerszámokat is gyárt (öntő, vulkanizáló és hidegalakító szerszámok). Renner Tamás megkeresésünkre elmondta, a termékpalettát folyamatosan bővítik, jelenleg 3000 féle terméket heti 600 ezer darabos mennyiségben szállítanak. Gyártási kapacitásaikat is modernizálják, pályázatokon nyert anyagi támogatással szereztek be például stancológépet és lézervágógépet. A cég 300 alkalmazottal dolgozik, 80 diákot oktat duális képzésben.

Ugyanakkor a piaci környezetet elemezve a vállalatfejlesztési stratégiába emeltek egy erőgép-fejlesztési tervet, ennek lett megtestesítője a Renner traktor. Az 50 lóerős, 130 Nm maximális nyomatékú, négyhengeres dízel meghajtású gépnek a szíve japán, a vállalat a Kubota mezőgépgyártót választotta a magyar fejlesztés alapjául.

Egyszerű, de nagyszerű prototípus

Amellett, hogy a prototípussal már burgonyát is betakarítottak, a többi példányra jelenleg a fülkék ráépítése folyik. A tervezést, alkatrészgyártást, összeszerelést tekintve a hazai hozzáadott érték az össz-értéket tekintve 40 százalék. Összesen hat traktor áll készen, ezek önkormányzati pályázatok részét fogják képezni, és felhasználásuk kommunális célú lesz. Mint az ügyvezető mondta, a mezőgazasági szektor ma már a hi-tech gépeket igényli, nem kívánnak erre a piacra belépni. "A mi gépünk egyszerű és olcsón üzemeltethető technika" – mondta a műszaki igazgató.

A 2,7 tonna önsúlyú 4 méter hosszú Renner traktor több jellemzőjét tekintve is hasonlít az egykori híres magyar mezőgépre, a Dutrára. A jócskán előrenyúló orr, az elől és hátul egyforma nagyságú kerekek, az orrnehéz súlyelosztás (1430/1270 kg első ill. hátsó tengelyterhelés) egyértelmű utalás a sokak emlékezetében élő erőgépre, amelyből nagy ritkán még az interneten is találunk eladó példányt, alkatrészt viszont annál gyakrabban.

Kiemelt Partnereink