Gyártók Veszteséggel zárta 2022 első felét a Renault

Veszteséggel zárta 2022 első felét a Renault

autopro.hu/V.M. | 2022.07.29 12:23

Veszteséggel zárta 2022 első felét a Renault

Fotó: Renault Media

A Renault Csoport 1,357 milliárd euró veszteséget könyvelt el 2022 első hat hónapjában az oroszországi tevékenységeinek felszámolása következtében.

Hirdetés

A Renault májusban hozta meg a végleges döntést arról, hogy felhagy a működéssel a második legnagyobb piacán Oroszországban. AvtoVaz-ban birtokolt részesedését egy orosz tudományos intézetnek adta át, míg moszkvai gyára felett az orosz főváros vette át az irányítást.

Ugyancsak az Oroszországból távozás miatt a Renault eladásai 29,7 százalékkal csökkentek az első hat hónapban. Az orosz-ukrán háború negatív hatásainak ellenében azonban a vállalat pozitívan értékeli a 2020-ban bejelentett, kevesebb, de nagyobb haszonkulcsú járművek értékesítésére fókuszáló stratégiájának eredményeit.

Üzemi haszonkulcsa 4,7 százalékra nőtt a 2021 első felében mért 2,1 százalékról, míg a teljes idei évre vonatkozóan a mutató 5 százalékra emelkedését jósolja.

„Az oroszországi működés leállításából, a félvezetőkrízisből és az áremelkedésből eredő nehézségek ellenére a vállalatcsoport továbbra is folytatja teljesítményének javítását” – idézi a Reuters Luca de Meót, a Renault vezérigazgatóját.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink