Gyártók Véletlenül lehetnek öngyilkosok a hibridautó-tulajdonosok

Véletlenül lehetnek öngyilkosok a hibridautó-tulajdonosok

Biró Csongor | 2015.03.13 08:59

Véletlenül lehetnek öngyilkosok a hibridautó-tulajdonosok

A General Motors legújabb visszahívási akciója elsőre nem tűnik komolynak: azért hívnak vissza 64 ezer autót, mert nincs szabályozva az üresjárat.

Hirdetés

Ha az autót nem állítjuk le egy garázsban, néhány órán belül szén-monoxid-mérgezést kapunk, majd megfulladunk a kiömlő gázoktól. Ezt nagyjából minden autótulajdonos tudja. Más a helyzet azonban az olyan elektromos vagy plug-in hibrid autóknál, ahol kiegészítő benzinmotor egészíti ki a hajtásláncot (Chevrolet Volt, Opel Ampera, BMW i3). Ezek leállításakor - mivel elektromos módban hangtalanok - véletlenül üzemben maradhat az autó, azaz ha nem nyomja meg a motorleállító stop gombot a sofőr, később, az akkumulátor lemerülése után beindulhat a benzinmotor. Extrém esetben ez akár súlyos, netán végzetes balesethez vezethet. Ezért hívják most vissza a 2011-2013-as modellévű Voltokat, amelyekbe beprogramoznak egy üresjárati időkorlátozó szoftverfunkciót. A GM két szén-monoxid-mérgezésről számolt be a Voltok kapcsán.

Ha már egyszer a GM bejelent egy visszahívást, akkor jön a többi is: 2015-ös modellévű Chevrolet Trax és Buick Encore szabadidő-autókat rendeltek szervizbe, hogy elhárítság a szervóhatást elvesztő kormányművek esetleges hibáját. Az érintett 2300 kocsit még nem vették át a tulajdonosaik, közvetlenül a gyártásból és a kereskedőktől hívták vissza a szériát. Hasonló hiba miatt a Toyota 110 ezer Camry-t és Highlandert hívott vissza a héten.

Kiemelt Partnereink