Gyártók Véghajrában a szakszervezet és a gyártók tárgyalásai

Véghajrában a szakszervezet és a gyártók tárgyalásai

autopro.hu/V.M. | 2023.09.07 14:19

Véghajrában a szakszervezet és a gyártók tárgyalásai

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az Egyesült Államokban a véghajrájukba értek a legnagyobb helyi autós szakszervezet, a United Auto Workers (UAW) és a három nagy amerikai autógyártó közti tárgyalások, melyeket sikertelenség esetén egy óriási léptékű sztrájk követhet.

Hirdetés

A Ford, General Motors és Stellantis autógyártóknak szeptember 14-ig kell megegyezniük a mintegy 150 ezer dolgozójukat összefogó szakszervezettel az új kollektív szerződésekről. Amennyiben a tárgyalások nem hoznak eredményt a határidőig, a dolgozók sztrájkba kezdhetnek.

A Ford az augusztus 28-i héten tett ajánlatot, mely szerint 2027-ig 9 százalékkal emelné a béreket, vagyis sokkal kisebb mértékben, mint az UAW 46 százalékos elvárása. A GM szeptember 7-én adhatja át ajánlatát a Reuters meg nem nevezett forrása szerint, míg a Stellantis, saját közlése szerint a hét vége felé fogja átadni új ajánlatát, miután az előzőt az UAW elnöke, Shawn Fain erős szavak kíséretében utasította vissza.

Időhúzással vádolják a gyártókat

Fain a gyártók magatartásával kapcsolatban elmondta: „Úgy döntöttek, hogy ugyanazt az utat követik, mint a múltban, ami időhúzás és még több időhúzás. Mostanáig, az utolsó nyolc napig vártak a párbeszéd megkezdésével, ezért most sok a teendőnk.”

Az UAW nemrég a Stellantis és a General Motors ellen is panaszt tett az illetékes hatóságnál, amiért azok, állítása szerint nem tanúsítottak elvárható hozzáállást az elmúlt hónapok eddig eredménytelen tárgyalásai során.

Az UAW többek között 20 százalékos azonnali béremelést, illetve további évi 5 százalékos emelést akar kiharcolni. Ugyancsak célja, hogy a kezdő és a veterán munkavállalók azonos anyagi megbecsültségben részesüljenek.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink