Gyártók Vége a hosszadalmas sztrájknak a Volvo cégénél

Vége a hosszadalmas sztrájknak a Volvo cégénél

autopro.hu/V.M. | 2023.11.17 14:22

Vége a hosszadalmas sztrájknak a Volvo cégénél

Fotó: Facebook/MackTrucks

A haszongépjárműveket gyártó Volvo Csoporthoz tartozó amerikai Mack Trucks-nál véget ért a 39 napos munkabeszüntetés, miután a vállalat szakszervezeti dolgozói jóváhagyták a következő öt évre szóló kollektív szerződést.

Hirdetés

A United Auto Workers (UAW) amerikai autóipari szakszervezet képviselői és a Mack Trucks októberben egyeztek meg az új kollektív szerződésről, a 3900 szakszervezeti dolgozó túlnyomó többsége azonban elutasította azt, és sztrájkba lépett.

A leszavazott tervezetben a szerződés időtartama alatt 19 százalékos béremelés, több szabadság és a legmagasabb fizetési szint eléréséhez szükséges idő lerövidítése szerepelt egyszeri 3500 dolláros bónusz mellett. A munkavállalók azonban úgy találták, hogy a felkínált béremelés el fog maradni az infláció ütemétől.

A Mack október végén a dolgozói követelését „nem realisztikusnak” minősítette, és akkor a megrekedt tárgyalások folytatásához sem tűzött ki új időpontot. Azt sem a vállalat, sem az UAW nem közölte, hogy azóta milyen módosításokban állapodtak meg, a Mack Reuters által idézett közleménye szerint viszont az új szerződés „jelentős fizetésemelést” garantál.

A svéd Volvo Csoportnak 2000 óta részét képező Mack Trucks-hoz hasonlóan nemrég a három nagy amerikai autógyártónál, a Fordnál, a Stellantis-nál és a General Motors-nál is az UAW-tagok sztrájkja zavarta meg a termelést. A dolgozók másfél hónapon át sztrájkoltak a vállalatok egyes telephelyein, hogy az új kollektív szerződésekbe foglalva jelentős béremelést harcoljanak ki.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink