Gyártók Várakozáson felül teljesített a BMW

Várakozáson felül teljesített a BMW

autopro.hu/V.M. | 2022.11.04 08:19

Várakozáson felül teljesített a BMW

Fotó: BMW Group PressClub

A BMW a vártánál magasabb harmadik negyedévi nettó nyereségről számolt be a megugrott autóáraknak köszönhetően, ugyanakkor jelezte, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet a következő hónapokban rontani fogja értékesítési eredményeit.

Hirdetés

A bajor központú autógyártó az ellátási problémáknak betudhatóan kevesebb autót értékesített, mint egy évvel korábban, nyereségét ennek ellenére sikerült növelnie.

„Az erős harmadik negyedévi eredményeink rámutatnak arra, hogy a rugalmasság ellenállóságot teremt… megfelelően haladunk ahhoz, hogy elérjük ez évi céljainkat” – mondta Oliver Zipse vezérigazgató.

A szeptemberben véget ért három hónapban a BMW 9,5 százalékkal kevesebb autón adott túl éves összevetésben, az időszaki bevétele mégis 35,3 százalékkal, 37,18 milliárd euróra nőtt.

Adózás előtti eredménye 4,1 milliárd euró volt, felülmúlva a Reuters által idézett elemzői várakozások 3,4 milliárd eurós átlagát. Ez annak ellenére történhetett így, hogy a gyártó költségei 2,7 milliárd euróval meghaladták a 2021 harmadik negyedévit a nyersanyagárak növekedése és a kínai Brilliance Auto Group vegyesvállalatban való részesedésnövelés következtében.

Szürke felhők gyűlnek

Az eredmények ismertetésekor a német OEM figyelmeztetett, hogy a növekvő infláció és kamatlábak a következő hónapokban negatív hatással lesznek a keresletre.

Ugyanakkor Nicolas Peter pénzügyi vezető közölte, hogy várakozásaik szerint a „pozitív momentum” 2023-ban is ki fog tartani a BMW-nél, mely 2021-hez képest kicsivel kevesebb autót lesz képes értékesíteni, viszont a tisztán elektromos autók eladását megkétszerezi majd.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink