Gyártók Üzemanyagcellás városi autó Nagy-Britanniából

Üzemanyagcellás városi autó Nagy-Britanniából

autopro.hu | 2016.02.23 06:25

Üzemanyagcellás városi autó Nagy-Britanniából

Az alacsony károsanyag-kibocsátásra specializálódott Riversimple prototípusa közel 500 kilométert is képes megtenni másfél kilogramm hidrogén felhasználásával.

Hirdetés

A Riversimple kétüléses, üzemanyagcellás modellje a tesztek után 2018-ban jelenhet meg a piacon. A Rasa nevű, könnyű anyagokból épített, alacsony légellenállású és egyszerűsített hajtásláncú járművet a walesi kormányzat kétmillió fontos támogatásával fejlesztették ki. A hidrogén oxidációjából áramot nyerő Rasa a fékezéskor termelődő energia 70 százalékát is hasznosítani tudja.

Riversimple Rasa

A The Engineer portál értesülései szerint a Rasa 1,5 kilogramm hidrogénnel 480 kilométer megtételére képes, miközben károsanyag-kibocsátása nulla, hiszen az üzemanyagcella terméke csupán a négy villanymotort működtető áram, illetve egy kevés víz.

Riversimple Rasa

A szolgáltatáson alapuló üzleti modell szerint egy bizonyos havidíj ellenében a vállalat felelne a javításért, karbantartásért, illetve fedezné a biztosítási és üzemanyagköltségeket. A gyártó a további teszteléshez idén 20 darabot készítene az autóból, a szélesebb körű elterjedést lehetővé tévő sorozatgyártás – melyhez természetesen a hidrogénnel működő autókat kiszolgáló infrastruktúra alapkövetelmény – pár évet még várat magára.

Kiemelt Partnereink