Gyártók Újabb országban kínál csak e-autókat a Volvo

Újabb országban kínál csak e-autókat a Volvo

autopro.hu/P.B. | 2022.11.05 12:19

Újabb országban kínál csak e-autókat a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo Cars 2026-tól csak elektromos autókat kínál Ausztráliában, azaz nem vezet be új belső égésű motorral szerelt modelleket az ottani piacon. A döntés nem teljesen ellentmondásmentes, még az ausztrál Volvo-kereskedők körében sem.

Hirdetés

A Volvótól egyáltalán nem idegen lépés, hogy egy országban csak tisztán elektromos autókat fog kínálni néhány éven belül, hiszen a svéd OEM rendkívül gyors elektromos offenzívába kezdett. Ausztrália ugyanakkor messze elmarad a nyugati világtól az elektromos autók részarányában, így ez meglepő döntésnek számít. Ahogyan az autopro.hu is beszámolt róla, Ausztráliában az újautó-eladásokban mindössze kettő százalék az elektromos autók aránya, szemben az uniós 17 vagy a brit 15 százalékkal.

A Volvo Cars globális szinten 2030-ra szeretne tisztán elektromos gyártóvá válni, ehhez képest Ausztráliában négy évvel korábban, 2026-ban fog megtörténni az átállás. A Volvo egyébként most mutatta be Ausztráliában a teljesen elektromos C40 Recharge modellt, amely a második elektromos modell a már kapható XC40 Recharge után az országban.

Jön három új modell is

Ausztráliában 2026-ig további három elektromos Volvo-modell bevezetése várható: bemutatásra kerül addig az EX90, egy kompakt elektromos SUV és egy egyelőre meg nem nevezett elektromos szedán. Hakan Samuelsson korábbi vezérigazgató már megerősítette, hogy a Volvo egy kompakt elektromos SUV-n dolgozik, aminek a Geely SEA platformjára kell épülnie, és így valószínűleg műszakilag nem fog teljesen eltérni a Smart #1-től.

Ennek a modellnek a kapcsán felmerült az XC20 elnevezés, de az ausztrál média a mostani bejelentés kapcsán EX30 nevet emleget (valószínűleg az EX90-re utalva).

A Volvo Australia célja, hogy a jövőben évente 20 ezer teljesen elektromos autót adjon el. Az értékesítés és a szerviz támogatása érdekében minden Volvo márkakereskedőnek Ausztráliában legalább 75 kilowatt teljesítményű egyenáramú töltőt kell kapnia.

Az átállás azonban nem tűnik zökkenőmentesnek, legalábbis a Drive portál beszámolója alapján az electrive.com arról ír, hogy egyes kereskedők állítólag arra kérték a céget, hogy ameddig csak lehet, párhuzamosan értékesítsenek benzines és elektromos autókat. „Annyi autóra van szükségünk, amennyi csak a kezünkbe kerül, miért mondunk nemet a benzines autókra, ha az emberek továbbra is meg akarják vásárolni őket?” – idéznek egy névtelenséget kérő kereskedőt.

Máshol is csinált ilyet a Volvo

Európában a Volvo Cars már két országban leállította a tisztán belső égésű motorral szerelt autók értékesítését: Norvégiában és Dániában a gyártó már csak elektromos autókat és plug-in hibrideket kínál.

A Volvo Australia is megerősítette a döntést: „nem fogunk 2030-ig várni” – mondta Stephen Connor, a Volvo Car Australia vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink