Gyártók Újabb gyárleállásokat jelentettek be a gyártók

Újabb gyárleállásokat jelentettek be a gyártók

autopro.hu/V.M. | 2022.03.02 09:19

Újabb gyárleállásokat jelentettek be a gyártók

Fotó: Ford Media Center

A nemrég kirobbant orosz-ukrán háború következményeként felmerült ellátási zavarok miatt mind a Volkswagen, mind a BMW bejelentette, hogy szünetelteti termelése egy részét. Ezzel közel egy időben a Ford jelezte, hogy átmenetileg leállítja oroszországi gyárait.

Hirdetés

A háborúvá mérgesedett orosz-ukrán konfliktus miatt a VW már leállította a Zwickauban és Drezdában működő egységeit, most pedig további termeléscsökkentést helyezett kilátásba.

Európa legnagyobb autógyártója közölte, hogy egyes üzemeiben, köztük a wolfsburgiban csökkenthetik a termelést az Ukrajnából érkező alkatrészszállítások akadályozottsága miatt. A március 14-i héten valószínűleg egyáltalán nem fog termelés folyni Wolfsburgban, ahol már március 6-tól csak csökkentett volumenben fognak gyártani.

Egy másik német OEM, a BMW jelezte, hogy átmenetileg felfüggeszti a járművek Oroszországba szállítását, továbbá szünetelteti helyi termelését. „Tekintettel a jelenlegi geopolitikai helyzetre, leállítjuk termelésünket Oroszországban, illetve az orosz piacra irányuló exportunkat” – idézi a bajor OEM közleményét a Reuters.

Az amerikai Ford, ami korábban rendkívül aggasztónak nevezte az orosz-ukrán helyzet alakulását, nemsokkal ezelőtt végül szintén gyárleállításokról határozott. A vállalat átmenetileg leállította az oroszországi Sollers vegyesvállalatához tartozó három összeszerelőüzemét, indoklásában pedig Oroszország ukrajnai invázióját nevezte meg.

Ahogy azt az autopro.hu is megírta, korábban már sok más járműipari vállalat is jelezte, hogy leállítja oroszországi termelését vagy az oda irányuló szállításokat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink