Gyártók Új üzemben építene elektromos autókat az Audi Kínában

Új üzemben építene elektromos autókat az Audi Kínában

autopro.hu/E.L. | 2020.09.30 04:20

Új üzemben építene elektromos autókat az Audi Kínában

Fotó: Audi MediaCenter

Egy német hírportál szerint az Audi közös vállalkozásba fogna a FAW-val (First Automotive Works), aminek részeként egy új üzemet állítanának fel a PPE platformot használó elektromos autók gyártására. Értesülések szerint jól haladnak a tárgyalások, és akár már az év vége előtt közös nevezőre juthat a két cég.

Hirdetés

A német Automobilwoche – konkrét források megnevezése nélkül – azt jelentette, hogy az Audi a közös vállalkozás részvényeinek 75 százalékát szeretné birtokolni. Többek között az új üzem elhelyezkedéséről is folynak még a tárgyalások.

Az Audi már jelenleg is üzemeltet gyáregységet Kínában a FAW-val közösen, továbbá a SAIC Motorral is. A FAW-Audi-üzem Csangcsun városában helyezkedik el, az ország északkeleti részén. A SAIC-kal való együttműködés, ami sanghaji központtal folyik, valószínűleg inkább a déli tartományokban koncentrálódik majd.

Új gyár, új modellek

A német lap szerint az Audi két modell legyártását tervezi a PPE-t (prémium elektromos platform) felhasználva, amik az E6 és az EQ5 nevet viselik. Az E6 egy szedán, ami méretében az A6-os modellekhez hasonlít, míg az EQ5 egy elektromos SUV megfelelője a Q5-ös szériának. Az Automobilwoche úgy véli, hogy az elektromos szedán gyártása kezdődhet el előbb.

A PPE egy tisztán elektromos platform lesz a luxus és prémium járművek számára. A platformot jelenleg a Porsche-val közösen fejleszti az Audi. Ettől még nem összekeverendő a Porsche J1 padlólemezével, ami a Taycan számára lett megtervezve, de később az Audinak is rendelkezésre bocsátották, az e-tron GT fejlesztéséhez. A Porsche első PPE padlólemezre épülő modellje az elektromos Macan lesz, amit 2022-től kezdenek el építeni Lipcsében. Az még nem ismert, hogy a FAW és az Audi közös üzemében fognak-e tisztán elektromos Porsche modelleket is gyártani Kínának.

Éllovas a kínai piacon

A kínai piac nagyon fontos az Audinak, de eddig főleg csak a belső égésű motoros autók eladásait tekintve. Az Audi, Martin Winterkorn és Rupert Stadler vezetése alatt nagy összegeket fektetett be Kínában még a piac fejlődésének korai szakaszában, és ezért vezető szerepet játszott a német prémium márkák között. A múlt évben több mint harmada az Audi járműveinek Kínában kelt el, és a globális autópiac összeomlásával Kína jelentősége még tovább nőtt: a második negyedévben az Audi autóinak több mint a felét Kínában adták el.

Míg az Audi kínai piacának felelőssége korábban Andreas Seitz (akkori pénzügyi igazgató) vállát nyomta, az Audi új vezérigazgatója, Markus Duesmann az igazgatóság széleskörű átszervezésének részeként maga vette át a kínai részleget – számolt be az electrive.com.

Kiemelt Partnereink