Gyártók Új részletek derültek ki a Mercedes forradalmi modelljéről

Új részletek derültek ki a Mercedes forradalmi modelljéről

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.08 08:16

Új részletek derültek ki a Mercedes forradalmi modelljéről

Fotó: Pörge Béla

A Mercedes-Benz célja az eActros 600 fejlesztésével, hogy elektromossá tegye a teherautó-ipart. A modell egy töltéssel több mint 500 kilométeres hatótávolságra lesz képes, ami már komolyabb fuvarokra is alkalmassá teszi – de még mindig nem válasz mindenre.

Hirdetés

A Mercedes-Benz új részleteket árult el az eActros 600 elektromos teherautóról. Az eActros 600 kifejezetten hosszú távú használatra készül, és a hagyományos dízelüzemű Actros végleges leváltására szolgál majd.

„Az eActros 600 képes kiváltani a dízelüzemű teherautók többségét a fontos távolsági szegmensben, mivel új mércét állít fel a költséghatékonyság tekintetében ügyfeleink számára” - mondta Karin Rådström, a Mercedes-Benz Trucks vezérigazgatója.

A vállalat közzé tette, hogy a prototípusok gyártása az ügyfelek tesztflottái számára már folyamatban van, és az eActros 600 sorozatgyártása 2024-ben indulhat meg. A modell sorozatgyártásának támogatásáért a Mercedes-Benz németországi Wörthben, Mannheimben, Gaggenauban és Kasselben található üzemei felelnek majd. A teherautó sorozatgyártású változata a hírek szerint 2023 októberében tartja hivatalos világpremierjét.

Aktív tesztelés

A Mercedes-Benz világossá tette, hogy a villamosításra vonatkozó stratégiája gyors ütemben halad előre. A vállalat furgoncsaládjának virtuális bemutatóján a vállalat képviselői kijelentették, hogy a Mercedes az évtized hátralévő részében jelentősen csökkenti a belső égésű hajtásláncokba történő beruházásokat. 2026-tól kezdve minden újonnan kifejlesztett furgon a vállalat a VAN.EA moduláris elektromos autó architektúráján alapul majd. Ez az elv a Mercedes nehéz tehergépkocsi üzletágában is érvényesül.

Az eActros 600 prototípusai az év elején már téli teszteken vettek részt Finnországban. Jelenleg egy körülbelül ötven prototípusból álló flotta épül, amely az ügyfelekkel valós tesztelésen fog átesni.

Áprilisban a Mercedes-Benz bejelentette, hogy a DB Schenker logisztikai szolgáltató száz eActros teherautó megvásárlását tervezi európai távolsági fuvarozásra. A vállalatok közös szándéknyilatkozatot írtak alá, és a DB Schenker kijelentette, hogy a teherautókkal hozzá kívánnak járulni ahhoz a céljához, hogy 2040-re szén-dioxid semlegessé váljon.

Műszaki adatok

A legújabb eActrosok 600-as elnevezése a teherautó akkumulátorának kilowattórában kifejezett kapacitásából származik. Az eActros 600 a hírek szerint egy új, a Mercedes által kifejlesztett e-tengellyel is rendelkezik a hatékonyság növelése érdekében. Ez a kombináció a Mercedes-Benz szerint akár 500 kilométeres hatótávolságot biztosít.

A modell három akkumulátorcsomagja és az e-tengely két beépített villanymotorja együttesen 400 kilowatt folyamatos teljesítményt és több mint 600 kilowatt csúcsteljesítményt biztosít. Az akkumulátorok lítium-vas-foszfát cellakémiával rendelkeznek. A Mercedes-Benz állítása szerint a csomagok egymegavattos teljesítmény mellett kevesebb mint 30 perc alatt 20 százalékról 80 százalékra tölthetők.

Az eActros 600 a wörthi gyár meglévő szerelősorán készül majd, párhuzamosan a dízelüzemű társaival. Az e-tengelyek összeszerelése a Mercedes-Benz kasseli üzemében történik majd. Az eActros 600 új e-tengelyét kifejezetten a távolsági áruszállításhoz fejlesztették ki, és a hatékonyság növelését szem előtt tartva tervezték. Architektúráját kifejezetten a 800 voltos rendszerekhez tervezték – írja a SAE International.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink