Gyártók Új hathengeres motort mutatott be a Jeep

Új hathengeres motort mutatott be a Jeep

autopro.hu/D.Á. | 2022.03.30 06:18

Új hathengeres motort mutatott be a Jeep

Jeep Grand Wagoneer | Fotó: Stellantis Media

Soros, hathengeres, 3.0 literes, dupla turbofeltöltős benzinmotorral állt elő a Stellantis konszernbe tartozó Jeep. A Hurricane névre keresztelt motor fejlesztése során a cél az volt, hogy elérje a korábbi V8-as erőforrás teljesítményszintjét, ami sikerült is. Különböző modellekben, két teljesítményszinttel lesz elérhető a Hurricane.

Hirdetés

A Jeep állítása szerint az új motor 15 százalékkal hatékonyabb, mint V8-as elődje, és rendelkezik hűtött EGR-körrel. Alapkivitelben 400 lóerős teljesítményt és 610 Newtonméteres maximális forgatónyomatékot ad le, az erősebb verzió 500 lóerőt és 780 Newtonmétert tud. Utóbbival a gyártó szerint az elődmotorhoz képest jelentős fogyasztáscsökkenés érhető el nagy terhelés alatt, például vontatás közben.

Az alumíniumöntvény, alumínium olajteknővel ellátott motorblokkra két, alacsony tehetetlenségű, nagy légszállításra képes turbofeltöltő kapcsolódik, három-három hengerre leosztva. Az üzemanyag-ellátásról nagynyomású, közvetlen befecskendezésű rendszer gondoskodik. Külön tengelyről, lánchajtással üzemelő magasnyomású üzemanyagszivattyúból az alapváltozatban egy, az erősebben kettő található. A környezetvédelmi előírásoknak megfelelően start-stop rendszerrel is rendelkezik a Hurricane. A Jeep lapos nyomatékgörbét ígér – a csúcsnyomaték legalább 90 százaléka 2350-es fordulattól leszabályzásig rendelkezésre áll. A motor felépítése lehetővé teszi, később integrálható legyen egy hibrid hajtásláncba.

Eltűnhet a V8

Az első, ezzel a motorral szerelt autók a Jeep tervei szerint még idén a szalonokba kerülnek. A Jeep Grand Wagoneer az első modellek között lesz, amely megkapja az új motort, de elképzelhető, hogy a V8-as motorjaikról híres Dodge Challenger és Charger modellek is már csak hathengeres formában, Hurricane-nel szerelve lesznek elérhetők a jövőben — adta közre a motor1.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink