Gyártók Új elektrifikált modelleket mutat be a Mazda

Új elektrifikált modelleket mutat be a Mazda

autopro.hu/P.B. | 2021.10.08 15:18

Új elektrifikált modelleket mutat be a Mazda

Fotó: Inside Mazda Newsroom

A Mazda 2022-től két crossoverrel bővíti az európai kínálatát: a CX-60 és CX-80 modellekkel a japán gyártó a következő két évben két új crossovert vezet be Európában, amelyek plug-in hibridként is elérhetők lesznek.

Hirdetés

Az európai modellek mellett az Egyesült Államokban és pár másik Európán kívüli országban is bővül a Mazda típuspalettája: ott CX-70 és CX-90 néven érkezik két hasonló modell, ugyanarra a platformra épülve, de szélesebb kasznival. Ebből a két típusból is lesz plug-in hibrid verzió.

A közös platform, amire a fenti négy modell épül, a nagy, azaz a „Large” nevet viselő architektúra, mely hosszirányban elhelyezett motort tartalmaz. Az új plug-in hibrid hajtáslánc a tervek szerint soros négyhengeres motor lesz villanymotorral kiegészítve – utóbbi részleteit még nem ismerni, ahogyan az akkumulátorokét sem, sőt, a négy modell pontos méreteit sem árulta el a japán gyártó.

A CX-60 várhatóan ötüléses lesz, két üléssorral, míg a CX-80 hétüléses lesz egy harmadik üléssorral – hasonló leosztás várható a CX-70 és a CX-90 esetében is. Az Egyesült Államokban és Észak-Amerikában a Mazda emellett egy CX-50 névre hallgató modell bevezetését is tervezi, amely az ismerős „kicsi” platformra épül - mint például az MX-30.

Mégiscsak lesz Wankel-motoros MX-30?

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a Mazda tervei szerint a 2022-ben megjelenő MX-30-asban egy Wankel-motor töltené az akkumulátort, mint egy generátor. A hajtást így plug-in hibriddé alakító Wankel-motort a Mazda egyetlen tisztán elektromos típusának számító MX-30 alacsony, országúton mindössze 200 kilométeres hatótávolsága indokolja, ám a nyáron bizonytalanná vált az ötlet kivitelezése.

A Mazda legfrissebb sajtóközleménye szerint mégis érkezik plug-in hibrid az MX-30-asból, igaz, a Wankel-motorról nem esik szó, így pontosan nem tudni, milyen megoldást alkalmaz a japán OEM – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink