Gyártók Bizonytalan a Wankel-motor visszatérése

Bizonytalan a Wankel-motor visszatérése

autopro.hu/V.M. | 2021.07.14 12:17

Bizonytalan a Wankel-motor visszatérése

Fotó: Mazda

A Mazda több mint egy évvel ezelőtt jelezte, hogy a Wankel-motor az MX-30 akkumulátoros elektromos autóban térhet vissza, mint hatótávnövelő. A gyártó azonban most közölte, hogy nem tudják, mikor ültetik gyakorlatba a koncepciót, egyes médiaértesülések alapján pedig el is maradhat a japán márka által korábban több típusban is használt erőforrás visszatérése.

Hirdetés

Masahiro Sakata, a Mazda szóvivője nemrég az Automotive News-nak nyilatkozva azt mondta: „Továbbra is vizsgáljuk a Wankel-motor hatótávnövelőként használatát, de a bevezetése időpontjáról nem született döntés.”

A nyilatkozat alapján még van esély a sokak számára a 2002-ig gyártott RX-7-ből ismerős erőforrás ismételt megjelenésére a Mazda járműveiben, kettő japán újság, a Nikkei, és a Nikkan Jidosha Shimbun azonban azt írták, hogy megpecsételődött a koncepció sorsa. A kettő lap Autoblog által idézett cikkeiben ugyanazon forrás arról számolt be, hogy a Wankel-motor alkalmazása nagyobb akkumulátort követelne meg, ami még drágábbá tenné az MX-30-at, részben ezért pedig elvetették az ötletet.

A Mazda elképzelése szerint, az eredeti tervek alapján az MX-30-ban 2022-ben megjelenő Wankel-motor az akkumulátort töltené, közvetlenül tehát nem hajtaná a kerekeket. Korábban a BMW is hasonló megoldást kínált az i3 korai példányaihoz.

A hajtást plug-in hibriddé alakító Wankel-motort a Mazda egyetlen tisztán elektromos típusának számító MX-30 alacsony, országúton mindössze 200 kilométeres hatótávolsága tenné indokolttá.

A Mazda nemrég mutatta be elektrifikációs terveit, melyek szerint 2030-ra minden modellje elektrifikált lesz valamilyen szinten, ugyanakkorra negyedük pedig tisztán elektromos hajtású lesz.

Kiemelt Partnereink