Gyártók Új dízelmotort gyárt az Audi Győrben

Új dízelmotort gyárt az Audi Győrben

autopro.hu/Sz.F. | 2018.08.02 16:36

Új dízelmotort gyárt az Audi Győrben

Az Audi Hungária növelte motorgyártása termékkínálatát: a vállalatnál elindult egy újfejlesztésű dízelmotor sorozatgyártása mild-hibrid technológiával, amely a károsanyag-kibocsátást a korábbi motorgenerációkhoz képest segíti jelentősen csökkenti. Az új motortípus gyártása egy új, 6 000 négyzetméteres gyártóterületen vette kezdetét. Ezzel az Audi Hungária jubileumi évében egy további lépést tett a vállalat jövőbeli növekedésének biztosítása érdekében.

Hirdetés

A dízeltechnológia továbbfejlesztésével és az alternatív meghajtások fejlesztésével tovább bővítjük termékportfóliónkat és biztosítjuk hosszú távú jövőbeli növekedésünket. Első alkalommal gyártunk dízelmotort mild-hibrid technológiával. Új motorunk nagy teljesítményű, ugyanakkor egy igazán hatékony erőforrás mondta Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

Az új négyhengeres dízelmotor

Az újfejlesztésű dízelmotor a 12 voltos indítógenerátor, valamint a lítiumion-akkumulátornak köszönhetően jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A 2.0 TDI motor kisebb súlyával is kitűnik, amely a korábbi öntvény motorblokk helyére lépő alumínium forgattyúsháznak köszönhető. A dugattyúgyűrűk, a főtengely és a hengerfej is újfejlesztésűek, a megmozgatott tömeg és a súrlódás csökkentése céljából. A háromkörös hűtés – egy kör a motorblokk, kettő a hengerfej hűtéséről gondoskodik – minden vezetési szituációban ideális hűtőfolyadék-áramlást tesz lehetővé. Az új kialakítású turbófeltöltőben egy gyors, elektromos motor vezérli a változtatható lapát-geometriát (VTG – Variable Turbo Geometry). A szintén új, közös nyomócsöves (Common Rail) befecskendező-rendszer 2 200 bar nyomáson juttatja be az üzemanyagot az égéstérbe.

A vállalat az új négyhengeres motorok gyártásához 6 000 négyzetméteren egy új gyártósort helyezett üzembe, ahol műszakonként 500 motor készül. A négyhengeres dízelmotorok alumíniumblokkjai a jövőben más konszern-telephelyek számára is Győrben készülnek majd. Az új gyártóterületen közel száz munkatárs dolgozik.

A gyártósor felépítésénél az Audi Hungaria nagy hangsúlyt fektetett az ergonómiára. A munkahelyeket a Motion Capture ruha (mozdulatelemző rendszer) segítségével elemezték, és ennek megfelelően alakították ki.

Egy teljesen automatizált logisztikai rendszer látja el a termelést a szükséges alkatrészekkel. 22 automata szállítóberendezés közlekedik mintegy száz előre beprogramozott útvonalon, és műszakonként több mint száz kilométert tesznek meg.

Az Audi Hungaria a világ egyik legnagyobb motorgyára. A vállalat Otto- és dízelmotorok gyártása mellett gázmotort, valamint a négykarikás márka első teljesen elektromos autója, az Audi e-tron számára elektromos motorokat is gyárt.

Kiemelt Partnereink