Gyártók Toyota: nincs elég erőforrás az e-autókhoz

Toyota: nincs elég erőforrás az e-autókhoz

autopro.hu/V.R. | 2023.05.19 14:19

Toyota: nincs elég erőforrás az e-autókhoz

Fotó: Newsroom Toyota Europe

A Toyotát már korábban is érték kritikák amiért lassan kezd el foglalkozni a teljesen elektromos járművekkel, most pedig a gyártó kijelentette, hogy úgy gondolja az erőforrások hiánya miatt nem lehetnek az akkumulátoros elektromos járművek az autóipar egyetlen válasza az éghajlatváltozásra.

Hirdetés

Az erőforrások hiánya miatt az akkumulátoros elektromos járművek nem lehetnek az autóipar egyetlen válasza az éghajlatváltozásra - mondta a Toyota Motor vezető technológiai szakértője nemrégiben, és figyelmeztetett, hogy az e-autókra való összpontosítás arra késztetheti az autósokat, hogy ragaszkodjanak a környezetszennyező járművekhez.

Egyes befektetők és környezetvédelmi csoportok már régóta kritizálják a Toyotát amiért lassan kezdett el foglalkozni a teljesen elektromos járművekkel, azzal indokolva, hogy a növekvő globális kereslet közepette lemaradt más gyártók mögött. Az autógyártó azt válaszolta, hogy az akkumulátoros elektromos autók nem az egyetlen megoldás, például egy benzin-elektromos hibrid reálisabb választást jelent egyes piacok és felhasználók számára.

A Reuters beszámolója szerint Gill Pratt, a Toyota Kutatóintézetének vezérigazgatója elmondta, hogy a teljesen elektromos járművekkel olyan országokban járulhatnak hozzá pozitívan az éghajlatváltozás csökkentéséhez, ahol már van elegendő megújuló energiaforrás. Hozzátette, hogy a világ más részein azonban, ahol még mindig szenet használnak az energiatermeléshez, a hibridek jobbak a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából.

Nem zárkóznak el teljesen

Annak ellenére, hogy a Toyota 2026-ra évente 1,5 millió akkumulátoros autót kíván értékesíteni, és 10 új, teljesen elektromos modellt kíván bevezetni, gyakran érvelt amellett, hogy a karbonsemlegesség elérése a hibrid és üzemanyagcellás járművek használatát is jelenti.

A teljesen elektromos járművek bevezetése „egy nagyon fontos lehetőség” a karbonsemlegesség eléréséhez, és a hidrogén is az, mondta a Toyota korábbi vezérigazgatója, Akio Toyoda, aki jelenleg az autógyártó elnöke.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink