Gyártók Rákapcsol a Volkswagen az akkugyártásra

Rákapcsol a Volkswagen az akkugyártásra

autopro.hu/Sz.K. | 2020.02.24 04:21

Rákapcsol a Volkswagen az akkugyártásra

Fotó: Volkswagen

Másfélszeresére növelik a Volkswagen tervezett salzgitteri akkumulátorcella-gyárának kapacitását. A korábbi 16 helyett a gyárban 24 gigawattórás lesz az éves teljesítmény.

Hirdetés

Ebből a célból az első szakasz befejezése után bővítést terveznek, a kérelmet márciusban nyújtják be. A wolfsburgi székhelyű vállalat partnerével, a svéd Northvolttal fogja összesen három gyártósoron készíteni az akkumulátorcellákat. A saját üzemmel azt is el akarja érni, hogy elektromos termelése ne függjön annyira az ázsiai beszállítóktól. A munkálatok 2021-ben kezdődnek, a salzgitteri gyártás várhatóan 2024 elején indul.

Szeptember végén a VW már megkezdte a prototípus-cellák gyártását. Ez a kísérleti gyártósor elsősorban a további technikai beállításokat szolgálja, a tapasztalatokról azonban a Northvolttal közös vegyesvállalatnak is be kell számolni. 2023-2024 fordulójára több mint egymilliárd eurót (335,8 milliárd forintot) fektetnek az üzletbe, és középtávon több mint 1000 munkahely jön létre. A kissorozatú gyártás őszi indításakor azt közölte a vállalat, hogy hosszú távon 150 gigawattórás akkumulátorkapacitást céloznak meg.

Eközben a PSA-konszern az Opellel és a Total vegyipari nagyvállattal fogott össze, hogy megépítsen egy 24 GWh-ás éves kapacitású gyárat Franciaországban. Ennek első lépéseként kutató-fejlesztő bázis épül 200 millió eurós ráfordítással.

Kiemelt Partnereink