Gyártók Tovább mélyíti partnerségét a BMW és a Qualcomm

Tovább mélyíti partnerségét a BMW és a Qualcomm

autopro.hu/P.B. | 2021.11.23 06:18

Tovább mélyíti partnerségét a BMW és a Qualcomm

Fotó: Qualcomm Media Center

A vezetői asszisztensi rendszerek fejlesztésének terén tovább mélyíti együttműködését a BMW és a Qualcomm. A cél az autonóm járművek megalkotása, a BMW az ehhez szükséges chipeket a Qualcommtól fogja beszerezni a jövőben.

Hirdetés

A BMW több vállalattal is együttműködik az autonóm járművek terén: ilyen például az Intel és annak leányvállalata, a Mobileye. Emellett a Qualcomm is a bajor OEM partnerének számít, ez a viszony pedig tovább mélyül azzal, hogy a BMW a Qualcommtól vásárol félvezetőket a vezetői asszisztensi rendszereihez. Hogy pontosan mely autókba kerülhetnek be ezek a chipek, azt nem árulta el a gyártó.

A BMW azért választotta a Qualcommot technológiai partnerének, mert a vállalat széles portfólióval és komoly szakértelemmel rendelkezik a számítógépek, a konnektivitás, a gépi látás és a félvezetők gyártása terén – mondta Nicolai Martin, a BMW vezetési élményért felelős alelnöke.

Hármas szintű önvezetés

Bár a BMW mellett több gyártó is dolgozik a területen – például a Mercedes vagy a Tesla -, az áttörés még nem érkezett el az önvezetés terén. A teljesen önvezető autóké lenne az ötös szintű önvezetés, ez viszont sem technológiailag, sem a jogi szabályozásokat tekintve nem tűnik elérhető célnak a közeljövőben. A harmadik szint azonban már a küszöbön áll, ide az olyan funkciók tartoznak, mint például az egyes szakaszon (jellemzően autópályán) történő teljes önállóság, azaz ilyenkor megvalósul az önvezetés, ám a sofőrnek ott kell ülnie a volánnál.

Az Egyesült Államokban több vállalat is tesztel robotaxikat (például a Waymo), de egyelőre csak korlátozott területen lehetséges ez – írja az Automobilwoche.

A chiphiány természetesen az ilyen irányú fejlesztéseket is akadályozhatja, hiszen az autonóm járművek funkcióihoz rengeteg számítógépes megoldásra, azaz félvezetőkre van szükség.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink